Милитаризација младих или "обука за преживљавање"

У кампу на Златибору деца се у униформама обучавају за борбу, коришћење пушака и ножева. Организатори су Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије и руска невладина организација "Енот". Слика је многе узнемирила, а стручњаци упозоравају на могуће штетне последице по децу и да су одговорни и родитељи и друштво и држава.

У импровизовани камп не може се ући без контроле, коју врше униформисана деца. И председник општине Чајетина, која је помогла организаторима, не сматра ништа спорним.

"Деца могу да науче оно што не могу да науче кроз редовно школовање, а првенствено да заштите себе, да заштите своју породицу и да имају свест о својој држави", истиче председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Организатор тврди да је све по закону. Иако имају гумене пушке и алуминијумске пиштоље, униформе, тврди да је највећа пажња посвећена преживљавању и боравку у природи.

"Оваквих кампова имате на сијасет, прва вам је Мађарска, да не кажем Белгија, Енглеска. У Енглеској имате овакве милитантне кампове, где су кампови на три нивоа, где деца која завршавају те кампове имају предност при запошљавању", каже Жељко Вукелић из Удружења ветерана Србије.

Психолози сматрају да је милитаризација погрешан смер, да држава треба да контролише какви су то кампови, а родитељи да се запитају да ли деци треба дати сагласност.

"Одговорност је родитеља који треба да се распита какви ће садржаји бити у кампу, којим активностима ће време бити попуњено, које ће вредности дете учити тамо и на који начин ће комуницирати са другима. Чему ће све осим тим вештинама, које су прокламоване и јасно дефинисане, дете бити изложено", указује психолог Бранка Тишма.

Родитељ учесника кампа: Медији шаљу погрешну слику

Ненад Андрашић, који је са три сина у кампу, каже да су поједини медији послали криву слику.

"Да од куће посматрам, верујем да бих на то другачије гледао, али с обзиром на то да сам ту 24 часа, од самог почетка кампа, само ми је испало смешно", наглашава Андрашић.

Предавачи су пензионисана војна лица и полицајци, а деца и млади узраста од 14 до 23 године.

"Данас има свега и не дај боже да нас неко нападне на улици, помоћу овог ћемо знати да се одбранимо", каже учесница кампа Тамара Сибинчић из Новог Сада.

Огњен Поповић из Београда каже да учествује да би у случају неке непогоде или можда рата, нуклеарног, знао да се одбрани и преживи у природи.

Учешће је добровољно, а малолетницима су родитељи дали сагласност за овај вид обуке.

И док је за ширу јавност ван овог кампа спорна милитаризација деце, за родитеље 44 учесника овог кампа није спорно што ће се, како кажу, кроз овај вид обуке научити реду, раду и дисциплини.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво