Учестало породично насиље у центрaлним београдским општинама

Највеће тужилаштво у земљи надлежно за централне београдске општине – Прво основно јавно тужилаштво у Београду, за првих годину дана примене Закона о спречавању насиља у породици, израдило је заједно са другим надлежним органима скоро 1.600 индивидуалних планова за заштиту жртва од породичног насиља.

То тужилаштво је поступало по чак 322 пријаве за насиље у породици или непосредну опасност од њега, као и више од 600 кривичних пријава за кривично дело насиље у породици.

Подаци овог тужилаштва које је надлежно за градске општине Стари Град, Врачар, Звездара, Савски венац и Палилула, говоре о високом броју пријава насиља у породици и још већем броју жртава и потенцијалних жртава.

Танјугу је у том тужилаштву речено да, сваку пријаву пре покретања поступка, тужилаштво, у сарадњи са полицијом, Центром за социјални рад и другим органима детаљно провери како би спречило злоупотребе права.

Када утврди да су пријаве поднете из других побуда, као што су материјални интереси, освета због ранијих свађа или других разлога, тужилаштво по службеној дужности покреће поступак за лажно пријављивање или ако је дат лажан исказ - за лажно сведочење.

Према подацима Првог основног тужилаштва, за првих годину примене Закона о спречавању насиља у породици, полиција је према 322 лица одредила привремену меру забране учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази.

У 162 случаја ових пријава, полиција је изрекла и меру привременог удаљења учиниоца из стана.

Тужилаштво је потом поднело суду 292 предлога за продужење хитних мера и то: 221 предлог за продужење привремене мере забрана учиниоцу да контактира жртву насиља и да јој прилази и 134 предлога за продужење привремене мере удаљења учиниоца из стана.

Суд је одбио само један предлог за продужење хитне мере, наводи се у информацији која је објављена на сајту тужилаштва.

Споразум о признању кривице са 104 особе

Такође, од 1. јуна 2017. до 1. јуна 2018. године против 610 осумњичених насилника поднета је кривична пријава за кривично дело насиље у породици, а према 186 је одређен притвор.

За то кривично дело оптужено је 111 лица, док је споразум о признању кривичног дела Прво основно тужилаштво закључило са 104 осумњичена, на основу којим је 31 окривљени осуђен на затворску казну, а 73 на условну осуду.

У складу са Законом о спречавању насиља у породици, групе за координацију државних органа у породици израдиле су укупно 1.593 планова заштите и подршке жртвама насиља.

За територију општине Палилула израђено 630 индивидуалних планова заштите и подршке жртви, за Врачар 423 индивидуална плана, за територију Звездаре 190, за Савски венац 139 и за Стари град 206 индивидуалних планова.

"Мултисекторска сарадња захваљујући закону"

Након сумирања резултата рада за годину дана, тужилац Љубовоје Ђорђевић је оценио да је Закон о спречавању насиља у породици дао позитивне ефекте јер је остварена мултисекторска сарадња на највишем нивоу између његовог тужилаштва, Центра за социјални рад, Министарства унутрашњих послова, здравствених установа и других државних органа.

Ђорђевић сматра да је, овај вид сарадње допринео бржем откривању и препознавању насиља, као и пружању заштите и подршке оштећенима, што је, како каже, утицало и на жртве насиља у породици које сада имају више храбрости да пријаве насиље и да активиније учествују у кривичном поступку.

"Жртве сада имају поверење у институције система, што резултира ефикаснијем и бржем откривању ових кривичних дела, као и ефикасном и делотворном поступању свих државних органа", оценио је Ђорђевић.

Поручио да ће Прво основно јавно тужилаштво у Београду и у наредном периоду наставити да интензивно предузима све мере и радње прописане законом у циљу спречавања насиља у породици, пружања заштите и подршке жртвама и кажњавања учиниоца.

О предузетим активностима, тужилаштво ће јавност благовремено обавештавати, како би допринело друштвеној осуди породичног насиља.

У Првом основном тужилаштву у Београду посебно одељење за борбу против насиља у породици формирано је још 2015. године у сагласност Републичког јавног тужилаштва, две године пре почетка примене Закона Закона о спрецавању насиља у породици.

То одељење сада чини осам заменика јавног тужиоца који су специјализовани за поступање у случајевима породичног насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво