РТ: На Златибору отворен камп и за војну обуку деце

Руски портал "Раша тудеј" објавио је видео-снимак са Златибора где је, како се наводи у опису снимка, отворен први камп за децу, који организују "српске и руске ветеранске и патриотске групе".

У опису се наводи да у кампу учествује тридесетак деце старости од 14 до 23 године.

"Деца уче основне технике преживљавања у природи, укључујући и пружање прве помоћи, како да се понашају у борбама, како да пуцају из пушака, да се одбране ножевима, уз оријентиринг", додаје се.

Наводи се и да су слични кампови раније одржавани у Русији, као и да је ово први те врсте у Србији, преноси портал Б92.нет.

У име организатора у снимку говори представник Удружења учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије Жељко Вукелић.

Он је раније за Блиц рекао да то није војни камп већ "омладинско-патриотски", али је за разлику од њега Валериј Шамбаров, председник организационог комитета кампова за младе, тада рекао да је циљ да млади људи "постану прави људи и ратници који могу да бране своју земљу".

број коментара 32 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. авг 2018, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Odbrana i zaštita

Mi stariji smo u srednjoj imali predmet odbrana i zaštita u okviru kog smo često išli na časove orijentacije i preživljavanja u prirodi,kao i gađanja iz one stare M48,ovakve aktivnostu su više korisne nego štetne,bolje u prirodu nego u zagušljivi kafić ili na histerični rejv-parti.

(четвртак, 16. авг 2018, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

У чему је проблем

Много душебрижника.Свака земља која озбиљно ради на својој младежи има нешто овако.Јужна Кореја која има висок стандард и све погодности живота има војне кампове за децу.Тамо родитељи чак шаљу своју децу када имају проблем са мањком физичке активности или су чак гојазна.Да не помињем да имају редовно служење војног рока.Не верујем да је ове клинце неко индоктринирао или да ово раде против своје воље.

(четвртак, 16. авг 2018, 12:56) - Željko Krstić Krca [нерегистровани]

Ima već gde mladi sve to i bolje ostvaruju !!!

U ovoj zemlji već 100 i više godina postoji organizacija skauta, izvidjača, koja je po svom programu i planu rada, tokom cele godine(I više godina dok si u njoj) priprema decu i mlade za živo , ali i za odbranu zemlje.Iz ove organizacije su tokom ratova od balkanskih do danas nikli mnogi heroji i junaci, kao i prave rezervne starešine naše vojske, elem i razni specijalisti od izvidjača do padobranaca.Tako da su ovi kampovi od 15 dana, nepotrebni, a o pozadini zašto su organizovani i to SADA, ne bih da ulazim, jer moja organizacija nije političke prirode !!

(четвртак, 16. авг 2018, 12:55) - Петрија [нерегистровани]

Браво!

Богу хвала кад се неко овог сетио Да бар расту и стасавају јуначине, а не да нам омладина труне по егзитима, ноћном клубовима и бир фестовима...Браво!!!!

(четвртак, 16. авг 2018, 12:37) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Одвраћање

Ови што се згражавају над овим мора да знају да није сврха постојања војске да она изгине, него да се покаже спремност и воља да се домовина брани и то је кључ за одвраћање непријатеља.Буди спреман за рат, да би живео у миру .Одушевљава ме оваква предузимљивост.

(четвртак, 16. авг 2018, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

@@E blago nama

A znaci cim je neko protiv ovog ruskog kampa, odmah je za drogu i splavove? Ne druze, mi smo za to da deca uce o prirodi, o tome kako su evropski narodi prevazisli sukobe i vec 70 godina zive u miru, o sportu, ljubavi, druzenju, moze i o ruskim piscima, kulturi, toliko toga ima. A za rat se sprema tako sto se voli svoja zemlja, a ne da mladi beze napolje cim se domognu prilike.

(четвртак, 16. авг 2018, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Izvidjaci

Ovo se u moje vreme zvalo Izvidjaci, samo sto nismo imali puske i nisu nas indoktrinirali politickim stavovima kao ovde o Rusiji. Sve te korisne vestine sam naucio, prezivljavanje, snalazenje, itd. Dakle, ovo ne podrzavam jer se ocigledno radi o politicki motivisanom kampu.

(четвртак, 16. авг 2018, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Kakvo poredjenje

Samo sto ovo nisu nikakvi dzihadisti, koji se prvo snimaju pa ce onda izaci odavde i napadati civile napamet, zar ne? Lepo se kaze da je cilj da se deca druze, da nauce ono sto kod kuce ne bi, pa i to oruzje, nikad se ne zna hoce li i ta vestina zatrebati da se odbrani sopstveni zivot, porodica, narod.

(четвртак, 16. авг 2018, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

Шта је овде лоше?

Боље да деца имају обуку из преживљавања у природи, патриотизма и јачања духа, него да спавају до подне уморни од ноћних провода по сплавовима.

(четвртак, 16. авг 2018, 11:36) - A [нерегистровани]

Vojska

Vojska je skola zivota!