Обнова породичног имања у Пекчаници

Од почетка шездесетих до краја осамдесетих година прошлог века, из Пекчанице, једног од највећих и најстаријих краљевачких села, отишла је готово половина становништва, највише у иностранство али и у градове широм наше земље и бивших југословенских република. Последњих година они који су отишли или њихови наследници обнављају куће у родном крају, а неки размишљају и о повратку.

Угледни пекчанички домаћини Раде и Мирослава Ракић пре четири деценије са две млађе ћерке одселили су се у Америку. Стари крај нису заборавили.

Што Раде у старом крају није урадио за живота, успело је његовој супрузи, ћеркама и њиховим породицама. 

Весна Јаблановић из Чикага каже да потомство треба да зна одакле потиче.

"Није нам жао новца, све нам се овде свиђа, народ, природа", каже супруг Раде Јаблановић.

За кратко време домаћинство је добило ново и лепше рухо, како и пристаје српским домаћинима, на задовољство родбине и комшија.

"Мени је веома драго што су повратници дошли да обнове своје родитељско имање и газдинство, а можда у њима нађем и неког помељара", каже сеоска воденичарка Верица Капларевић.

Радојица Радовановић са супругом и синовима најпре је обновио очеву воденицу старију више од века и по, затим помоћне објекте и наслеђену родитељску кућу грађену 1926. године.

"Мислим да више оваквих случајева могу да врате постепено живот у селу", каже Радојица.

Мештани кажу да у селу може бити и лепше и боље, само да је још запосленији сеоски матичар Милутин, да више уписује у књиге венчаних и рођених него до сада.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво