Подршка деци са посебним потребама

Деци са посебним потребама треба омогућити укључивање у друштвени живот и обављање послова за која су оспособљена, а друштво би морало да им да подршку у томе, речено је на округлом столу посвећеном положају деце са инвалидитетом.

Округли сто под називом "Образовање, обучавање, запошљавање и самозапошљавање деце са сметњама у развоју" одржан је данас у Скупштини града.

Дебату одржану у оквиру пројекта "Мој сточић", организовали су стручни сарадник Секретаријата за образовање Јасмина Максимовић, модна креаторка Драгана Огњеновић, као и деца и наставници шест београдских школа за децу са сметњама у развоју и једне из Косовске Митровице.

Покровитељ пројекта "Мој сточић " је супруга председника Србије Татјана Тадић која је истакла да пројекат има за циљ да скрене пажњу јавности на проблеме деце ометене у развоју.

"Степен интегрисаности особа са инвалидитетом у друштво је најбољи индикатор колико је то друштво демократично" нагласила је Тадићева и додала да је протеклих година у Србији урађено доста да се предрасуде и стереотипи према особама са ивалидитетом умање.

Специјализовано хранитељство 

Министар за рад и социјалну политику Расим Љајић изјавио је да ће у наредном периоду активности његовог министарства ићи у правцу развоја специјализованог хранитељства и помагања биолошких породица како би се спречио смештај у домове.

Љајић је навео да је у односу на 2006. ове године значајно смањен број деце у тим установама.

"Тренутно у домовима и институцијама има око 850 деце, а око 4.000 у хранитељским породицама. Нажалост, оно чиме не можемо бити задовољни је то што је мали број деце - 20 одсто у хранитељским породицама", истакао је Љајић.

Министарство просвете у сарадњи са другим министарствима и невладиним организацијама припремило је Национални извештај који приказује стање у образовању када је питању укључивање деце са сметњама у развоју, рекао је министар просвете Жељко Обрадовић.

"Деца са сметњама у развоју, њихови начини и могућности образовања биће интегрални део Стратегије образовања", истакао је Обрадовић, наводећи да подршку у образовању и запошљавању треба да им пружи цело друштво.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво