Цене за огрев старе, пелет све траженији

Без обзира на високе температуре, половина је августа па домаћинства већ припремају огрев за зиму. Највише се продаје огревно дрво, а све је траженији и пелет. Цене су старе, али је због дугог кишног периода, квалитет дрва нешто лошији него лане.

Грађани највише траже буковину, али добро се продаје и храст и багрем. Ваља купити раније како би се дрва мало и просушила.

"За једну сезону је 12 кубика за једну породицу отприлике довољно", каже један купац и додаје да је за то потребно уштедети око 500 евра.

Они који се греју уз пелет наводе да купују од три и по до четири и по тоне, што је негде око 15-16 метара дрва.

Већина грађана огрев купује у мањим количинама, најчешће два-три кубика, а највише пет кубних метара.

Многима је остало огрева од прошле грејне сезоне јер је зима била блага. Иако је цео јул било кише која је стопирала сечу, понуда је за сада добра, а цене су на прошлогодишњем нивоу.

Кубик кошта од 35 до 40 евра, а у Београду и већим градовима иде и до 55 евра. И пелет је још по старој цени. У зависности од произвођача, за тону треба издвојити од 180 до 200 евра.

"Велико је интересовање за пелет, имамо прошлогодишњих залиха. Иначе стижу и нове количине, уплатили смо доста пелета, тако да не би требало да има икаквих проблема што се тиче снабдевања", каже Тања Апрцковић са стоваришта "Копаоник огрева" у Београду.

Угаљ се за сада слабо продаје, а слаба је и понуда. Цене домаћег угља мирују, нису мењане већ четири године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво