Породице несталих и убијених са КиМ за процесуирање одговорних

Председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић очекује да Специјални суд за ратне злочине припадника некадашње ОВК подигне оптужнице по доказима који су му достављени за злочине над Србима. На процесуирање одговорних још једном позивају и породице несталих и убијених са КиМ.

Душко Челић из Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих сматра да би били поражавајући одговори, када бисмо у тесту опште информисаности поставили питање да ли знате шта је Ливочко језеро, шта су Жиливоде, где је Клечка. 

То су само нека од места масовног страдања Срба и неалбанаца на Косову и Метохији. Да се о њима мало зна, подсећају породице које и данас трагају за најближима. 

"Не желимо да су и даље наше жртве другог реда. Имамо право на истину, правду, слободу, живот и мир. Желимо да се вратимо на своја огњишта и у свој завичај. Наше породице су уморне од чекања", каже Наташа Шћепановић из Удружења косметских страдалника.

После готово две деценије, могли би да добију одговоре на нека питања.

"У Гајру и у Качанику ћемо претражити две локације за које имамо одређене информације, наставићемо проверу још неких локација у околини Ђаковице. Не одустајемо од Ливачког језера, тражимо како да претражимо дно јер је муљевито", каже Вељко Одаловић.

Владина Комисија за нестале је део злочина приказала на 3.500 страна. Та документација би, кажу, могла да користи Специјалном суду за злочине ОВК како би подигао прве оптужнице. У међувремену, породице несталих траже да злочинце у одсуству процесуирају судови у централној Србији.

"Па кад буду доступни руци правде, нека се обнови суђење, то је и обавеза према Закону о кривичном поступку", каже Челић.

Подсећају и на лошу праксу појединих судова и ослобађање гњиланске групе. Уследило је након мишљења Врховног касационог суда да је оружани сукоб на КиМ трајао до 2000. године.

"И поред таквог правног става Врховног касационог суда, Апелациони суд доноси одлуку да оно што је учињено у Гњилану лета 99. није ратни злочин јер није било оружаног сукоба, по њима се ратни сукоб завршио 12. јуна", рекао је Мирољуб Виторовић, заменик тужиоца за ратне злочине.

Од 1998. до данас на подручју Косова и Метохије убијено је и киднаповано три и по хиљаде Срба и неалбанаца. Њих 835 нестало је након доласка међународних снага.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи