Вучић: Наша војска је веома снажна

Председник Србије Александар Вучић посетио је Војнотехнички институт, како би се обавестио о степену реализације нових развојних пројеката Института и разговарао са 48 новозапослених инжењера и официра са Војне академије, којима је рекао да су дошли на место где се показује колико се воли земља.

Председник Србије се у обраћању на Војнотехничком институту осврнуо на, како је рекао, два кључна питања на којима треба даље радити, а то су знање и образовање, без којег се не може напред, и на стање у војсци. 

Изразио је задовољство што је 48 младих људи запослено у Институту и додао да без тога војска не може иновативно и технолошки да напредује, а што је важно за будућност наше армије.

Како је рекао, повећаваће се плате и лакше добијати станови, што ће им омогућити да се посвете држави и њеном напретку и лакши живот и за њих и њихову децу. 

Вучић је рекао да је потребан поглед унапред јер само онај ко држи главу високо и испред себе може да напредује, а онај који гледа назад саплиће се. 

"Молим вас да гледате напред и да видите шта можете да урадите за своју земљу. Наша војска је веома снажна", рекао је председник Републике. 

Навео је да се после свих хладноратовских подела у свету поново направио мултиполарни свет и тим више нам је потребна снажна, озбиљна и одговорна војска која је у стању да превентивно делује на сваког агресора који ће знати да ће се суочити са моћном техником и људима који су способни да бране своју земљу. 

Поручио је да се од младих много очекује, али и да ће држава дати и више него што они од ње очекују. 

"Дошли сте на место где се показује колико се Србија воли. Добро дошли", поздравио је Вучић новозапослене у Институту. 

Борба за бољи амбијент у војсци

Председник je оценио да је попуњеност у Војнотехничком институту (ВТИ) 73 одсто и да има места за нове раднике и инжењере, те да надлежни раде на томе да се створе услови у којима ће припадници војске бити задовољни и неће напуштати Војску Србије и земљу.

"Наш посао је да направимо много бољи амбијент, да тим људима кроз боље стамбене услове, веће плате, учинимо да буду задовољни и на томе радимо", рекао је Вучић током посете ВТИ.

"Ми смо се поносили радом ВТИ и спремали смо, иако у технолошком заостатку у односу на друге, да због вредног и напорног рада тај заостатак ипак учинимо не тако великим и не тако непремостивим", навео је Вучић и подсетио да је 2005. године и Институт остао без великог броја запослених.

Према његовим речима, ВТИ се веома тешко може опоравити након најтежих удараца које је задобио 2005. и 2006. године, када је из те установе отпуштено 600 људи.

"Сетите се шта је било те године са СРЈ, шта је било 2008. године и сада ви размишљајте што је војска била уништавана 2005. и 2006. године, када је ВТИ готово разорен", рекао је Вучић и додао да је током данашње посете видео да запослени препознају вољу државе да улаже у развој Института.

Додао је да та улагања нису била само питање воље, већ и могућности и фискалног опоравка земље.

Председник је рекао да у марту очекује 30 тенкова и друга нова оруђа за копнену војску, али је подсетио на план да се улаже више новца у беспилотне летелице, да се оне не купују, већ да се направе у домаћој производњи.

"На том пољу морамо да направимо убрзани напредак, плате морају бити повећане, не мало, већ све више и више како би се прибижиле земљама у региону попут Мађарске и Бугарске", рекао је он.

Постојао проблем с правилником о награђивању 

Председник је подсетио да је постојао проблем са правилником о награђивању оних који су највише вредели.

"Тога више нема и очекујем да ће то бити велики стимуланс, да ће остајати овде. То је проблем са 'кобрама' и специјалцима, а онда их позове неки тајкун и понуди им три пута већу плату, да их чувају на сплавовима или кад иду на море у Црну Гору", рекао је Вучић.

Поручујући да Институт може слободно да тражи запошљавање још људи, као и да рачуна на много више новца од 15,9 милиона евра за које постоји договор.

"Без Војнотехничког института губимо тај централни нервни систем наше комплетне армије, њеног наоружавања, опремања и њене будућности", указао је председник.

Одлазак стручних кадрова из војске неће се, каже, лако зауставити, али се ради на томе.

Војнотехнички институт основан је након ослобађања земље 3. новембра 1948. године као Војнотехнички институт Југословенске армије. 

Једно од приоритетних опредељења те установе било је опремање, развој и модернизација војске с ослонцем на сопствене снаге. 

Они се данас баве истраживањем и развојем у области одбрамбених технологија. У наоружање Војске Србије прошле године је уведен прототип широкопојасног радио-гониометара "хера", комплет стрелишне опреме са радио управљањем – УПТМ и прототип огртача војничког маскирног М-12 из комплета личне опреме. 

На завршним испитивањима су били прототип ракетног система "морава" (самоходни ракетни лансер и логистичко возило), прототип модернизованог ракетног система "куб", прототип теренског аутомобила ФАП 8х8, прототип мултифункцијског упаљача, прототип комплет личне опреме – чизме универзалне, чизме теренске и комбинезон маскирни, прототип микроталасног малошумног појачивача, нулта серија Комплет стрелишне опреме са радио управљањем – уређај за показивање лаких мета и прототип упаљач тренутно успореног дејства. 

То је највећа војна научноистраживачка установа и саставни је део Министарства одбране Републике Србије. Развој наоружања и војне опреме (НВО), као производа високе технологије, главни је циљ деловања ВТИ-а. 

Циљ је до сада успешно оствариван, јер је током 70 година, колико Институт постоји, за потребе оперативне употребе Војске Србије освојено преко 1.300 средстава НВО. 

При томе, освојене су бројне нове технологије, многи савремени материјали и нове методе, ВТИ располаже данас са 24 савремене лабораторије. Неке од њих су од међународног значаја, неке су јединствене на подручју Балкана, а већина превазилази војни значај, па се могу сматрати националним ресурсом Републике Србије. 

Обиласку Војнотехничког института, у касарни "Жарково", присуствовао је и министар одбране Александар Вулин.

Министарство одбране је раније најавило да ће том институту у новембру 2018. бити уплаћено четири милиона динара за стимулацију, као и да су почела да се улажу средства како би се побољшао материјални положај стручњака у том институту.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара