Весић: Град Београд стаће на пут нелегалној градњи

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже за РТС да је у Београду нелегална градња највећи проблем, уз наплату јавног превоза.

Горан Весић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да у Београду има око 500.000 нелегално изграђених квадрата.

"Нелегална градња је највећи проблем уз наплату јавног превоза. Кад се легално гради плаћају се доприноси граду, а свако ко нелегално гради не плаћа то и узима грађанима све оно што им припада. Тај новац није мали, ако узмемо ових 500.000 квадрата рецимо, то је отприлике 50 милиона евра", напомиње Весић. 

Каже да је Град Београд предложио измену Закона о планирању и изградњи. 

"Постоји несагласност прописа и користе се различити закони, а ми смо предложили да се укрштају информације свих државних органа кад је у питању нелегална градња. Тражићемо да се легализација завршава другостепеним органом да могу одмах да се руше објекти, затим забрану прикључења бесправне градње на било какву инфраструктуру и да се нелегална градња преко 100.000 квадрата третира као прање новца", објашњава Горан Весић. 

Додаје да се у Београду никада није више није градило.

"Од 2017. године издали смо дозволе за милион и 20.000 квадрата, а 2012. их је било 242.000", каже заменик градоначелника Београда. 

Напомиње да сви који граде морају да имају исти третман. 

"Ми смо као град отворени за инвестирање, али нећемо дозовљавати да се бесправно гради. Објекти који су почели да се граде а сада стоје су приватна својина и радићемо на њиховом решавању кроз веће порезе на ту имовину како би натерали власнике да то продају. Имате и доста празних локација у граду које корите фирме у стечају", објашњава Весић. 

Каже да Град Београд потпуно стоји на услузи свим инвеститорима.

"Али не желимо да постоје инвеститори који не плаћају доприносе. Многи државни органи нису радили свој посао. Неопростиво је да бесправну зграду неко прикључи на струју, воду...ми сви морамо да се доведемо у ред", закључује Весић. 

Министарство грађевинарства: Помоћ Београду у борби против нелегалне градње

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да подржава напоре градске власти у Београду и да жели да помогне да се избори са све већим бројем нелегано изграђених објеката.

"Важно је истаћи да је до изградње огромног броја нелегалних објеката у Београду дошло пре свега због кршења и непоштовања Закона о озакоњењу од стране инвеститора, али и непоступања надлежних општинских и градских органа и инспекција, чији је посао да спречавају нелегалну градњу која представља кривично дело.

Подсећамо, Закон о озакоњењу јасно одређује да ниједан објекат који је без дозволе сазидан после доношења закона (новембар 2015) не може да буде озакоњен. Закон утврђује јасну и транспарентну процедуру, као и алате којих општински и градски грађевински инспектори треба да се придржавају у утврђивању чињеница да ли и који објекат може да буде предмет озакоњења.

Министарство даје пуну подршку идејама за измену других прописа, пре свих пореских и комуналних, који би онемогућили инвеститоре нелегалних објеката да добију легалне прикључке за електричну енергију, воду и канализацију. Подсећамо да су поједине мере већ саставни део измена Закона о планирању и изградњи, које је министарство завршило и које ће се ускоро наћи пред Владом Србије.  

Нелегална градња је велики проблем не само Београда, већ и читаве Србије и захтева адекватно укључење не само министарства и локалних самоуправа, већ и других институција Републике Србије, од полиције, тужилаштва, пореских органа, Електродристрибуције Србије, Агенције за спречавање прања новца и свих осталих.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво