Добар род кукуруза

Кукуруз је ове године у Србији засејан на 900.000 хектара, и очекују се добри приноси. Процењује се да ће производња достићи 8.000.000 тона, док су наше годишње потребе 5.000.000 тона кукуруза.

Њиве 65-годишњег Зрењанинца Јовице Катића делом су под кукурузом и ове године очекује добар род ове културе.

Довољан број сунчаних дана и релативно високе количине падавина утицале су да кукуруз попут других пролећних култура дочекује предстојећу бербу у одличној кондицији.

Јовица Катић каже да ће кукуруз бити "јако добар", а род изванредан.

Јожеф Балинт, пољопривредник из Михајлова, нада се одличном роду.

"Али видећемо, док још није кући, није у силосима зрно, не можемо рећи да је то готово. Показује да ће бити добар род", додаје Јожеф.

Под кукурузом је у пет општина средњег Баната засејано укупно 82.000 хектара. Агроном Зорица Рајачић из пољопривредне стручне службе Зрењанин задужена је за ратарску производњу и редовно обилази усеве.

"Усеви су генерално пролазили много брже фазе развоја, тако да је и фаза цветања и оплодње протекла још крајем јуна, почетком јула месеца при оптималним условима. Оно што би сада било добро, у неком наредном периоду је да био би добар неки сушни период без падавина, како би усеви сазревали и почело отпуштање влаге из зрна", објашњава Рајачићеа.

Овога лета убрзан је био развој и сунцоктера чија је жетва почела десет до петнаест дана пре уобичајеног рока. Први приноси показују одличан квалитет зрна и род, баш као што се и код кукуруза очекује ванредно добар род од око 10 тона по хектару.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи