Који проблеми муче младе у Србији

Млади су, по дефиницији, они који имају до тридесет година и данас је њихов Дан. Циљ обележавања Међународног дана младих јесте да се скрене пажња на проблеме који их муче и помогне њихово решавање.

Тек четвртина младих ради оно за шта се школовала! Незапосленост, корупција, опадање поверења у демократију и ЕУ, само су неки проблеми на које указују млади у Србији. Повећан је и проблем безбедности.

"Имамо податке да је више од половине младих изложено некој врсти насиља, да је четири петине присуствовало или било сведок насиља, а слични су подаци када је реч о дискриминацији - више од половине младих је на неки начин дискриминасано", упозорава Бобан Стојановић из Кровне организације младих Србије.

Тек сваки десети је у ситуацији да одлучује. Као разлог наводе неинформисаност. Млади из Чачка израдом пројекта то мењају.

Јелена Ковачевић из Канцеларије за младе у Чачку најављује да поставити осам паметних телевизоре који су повезани са интернет платформом преко Канцеларије за младе и објављивати информације од значаја за младе.

"То ће бити позиви на бесплатне радионице, едукације, семинаре... Тако да ниједна млада особа неће моћи да се жали да није информисана", тврди Ковачевићева.

Највећа стопа незапослености је на западу, југу и југоистоку Србије. Упркос лошој статистици, проценат незапослених младих је смањен.

"На данашњи дан могу да кажем да имамо доста добрих резултата као Влада Републике Србије, за 10 процената смањену стопу незапослености, причамо о младима узраста од 15 до 30 година, који износе 25,4 за Србију, али наравно да има још увек простора за побољшање", каже помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња.

Број младих опада у укупном броју становника. Млади се одлучују за одлазак из земље због запослења и школовања, али се део њих и враћа.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво