Дрва која живот значе

Дрвосече лето користе да припреме дрва за предстојећу грејну сезону. Много је оних којима је то једини извор прихода. Предраг Чакаревић је тако изградио лепу кућу за себе, жену и деветоро деце у Миросаљцима. Каже да је најважније радити, а да од кукања нема ништа.

Кроз тешке шумске путеве Предраг Чакаревић пробија се деценијама кроз живот. Током летњег распуста заједно са оцем одлази и десетогодишњи Кристијан, који каже да се у шуми сналази као вук.

"Није ми тешко, волим да идем са татом", каже Кристијан.

Предраг је дрвосеча од дванаесте године. Тада је радио са коњем, а дечачке руке спретно су баратале тестером тешком двадесетак килограма.

"Па остао без оца са две и по године, мајка се преудала, оставила мене и сестру. Сестра ми се после разболела, добила рак костију. И онда лечење, мука ни од чега другог паре нису могле да се зараде, сем на овај начин да њу прелечим, бабу да гледам и деду да са‘раним. То ти је. Други начин нисам имао и после сам остао, те наставио да радим, и ето", прича Предраг.

Од малена је навикао да се сналази у животу. Док многи богаташи прокоцкају новац из забаве, он је одлучио да ризикује због живота. Загазио је у дугове да би изградио лепу кућу за деветоро деце, полако је опрема, али је за њега најбитније да деца имају пристојан дом у Миросаљцима.

"Најбитније је да су здрави и прави, све друго ништа није толико битно, све се друго заради. Имам намеру да садим малине, да стигнем децу да запослим и децу полако да раде малине и кромпире и јабуке, да садим да и њих запослим лакши посао, да не иду баш у шуму. И битно је само радити, од рада нешта буде, а од кукања нема ништа", истиче Предраг.

Социјална помоћ од осамнаест хиљада динара није довољна за живот, па су дрва и ћумурана извори прихода за бројну породицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара