Три године чекања на ново срце

Горан Маринковић из Смедерева први срчани удар имао је 2013. године. Две године касније, услед погоршања болести, јавио се у болницу, али болест је до тада значајно оштетила његово срце и примљен је у Клинички центар Србије. Од фебруара 2015. чека на трансплантацију срца.

Када је у фебруару 2015. године Горан Маринковић примљен у болницу, са тромбом од три центиметра у самом срцу, све што су лекари тада могли да ураде за њега - урадили су. Срце му је увећано и деформисано, али уз помоћ стентова, пејсмејкера и дефибрилатора - ради.

"Онда су ме ставили на листу за трансплантацију, па онда су ме скинули са листе, као могу да ми раде операцију, да имам стенозу валвуле срца, па онда сам прошле године био заказао операцију, па су онда одустали од тога јер би онако завршио са пумпом и опет би чекао срце, па сам некако враћен на ту листу", прича Горан.

Ипак, чекање да телефон зазвони, и да тај позив буде његов - животни, годинама постаје све теже. Иако никада није без батерије и увек је доступан, тврди да тај притисак постаје психолошка фобија за њега.

"Јер ви прво гледате ко зове, сваки пут кад зазвони, значи оно шта пише горе, да л' је Београд, да л' је неко други. Кад вам је лоше ви мислите сад ће да зову, сад ће то да се деси, а кад вам је добро, вама се не иде под нож, једноставно. Као и сви, и ми смо једноставно људи", истиче Горан.

Раније је водио богат друштвени живот, међутим, сада је све другачије. Живи мирно и без узбуђења јер му то није дозвољено, али са надом за боље сутра.

"Живот је чудо једно", поручује Горан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво