Центар "Вук Караџић" у Тршићу место стицања знања

Ко је жељан учења и током лета - између осталог ту је Петница и центар у Тршићу. Образовно-културни центар "Вук Караџић" недавно је посетила премијерка Ана Брнабић и том приликом изјавила да ће влада подржати центар и да ће он имати исти значај у области друштвено-хуманистичких наука, који има Петница у домену природних. Тај центар је први таквог типа у Србији и место у којем ће се, кажу, чувати национални идентитет, спрски језик и култура.

Иако је летњи распуст у току у Тршићу је радно. Осамдесет младих људи из свих крајева Србије стиче нова и усавршава постојећа знања из лингвистике, фолклористике, и српске културе.

"Похађам радионицу историја српског језика и веома ми је драго што сам овде пошто смо много научили", каже Павле Хрнчић из Новог Сада. 

Бојана Петковић из Ниша обишла је Вукову кућу и манастир Троношу.

Новосађанин Бранислав Веселиновић каже да је доста новог научио. 

У времену глобализације страдају мали народи губљењем властитих идентитетских црта, што су у случају српског народа - језик, књижевност и писмо, а улога центра у Тршићу, је, кажу, да буде чувар националне културе и идентитета.

"Почели смо један велики значајан посао који ће да окупи и гимназијалце, средњошколце, студенте, слависте из иностранства. То је велики посао, ми смо на почетку, створени су сви услови да овај центар почне са радом, а треба да се створе услови да он траје", каже Александар Јовановић, професор Учитељског факултета у Београду.

Професор Филозофског факултета у Београду Милош Ковачевић  истиче да је намера да оно што обједињује спрски народ а то је српска култура, српски језик, књижевност и писмо, буде на неки начин клица која ће за будуће нараштаје кренути из Тршића.

Центар "Вук Караџић" изграђен је и са намером да буде место стицања знања, истраживања, али и одржавања научних скупова у области друштвено - хуманистичких наука.

"Ја овај центар видим значи као центар спрског језика, центар ћирилице, центар Србије, центар целе Европе за српски језик, и зашто да не и центар целог света. Ми ћемо овде свакако се трудити да окупимо и децу из дијаспоре што је негде циљ да они упознају и негују спрски језик, јер ако не негујемо српски језик нико га неће неговати уместо нас", каже в. д. директора Образовно-културног центра у Тршићу Александра Пурић.

Образовно-културни центар у Тршићу, активно ће учествовати и у програму предстојећег Вуковог сабора, а очекује их и долазак доктораната са универзитета широм Европе, али и слависта из целог света.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво