Вреди ли математички колико и спортски успех – национална пензија као карта за останак у земљи

Како младе задржати у земљи, тема је не само данас, већ током целе године. Док једни предлажу националне пензије за најуспешније, други се залажу за добре услове за рад и обезбеђена радна места у струци. Шта може да их мотивише да каријеру наставе у Србији?

Ова година је једна од најуспешнијих за Математикчку гимназију од оснивања. На најпрестижнијем такмичењу из математике - математичкој олимпијади, ученици су освојили две златне медаље, први пут после скоро 40 година. Са тог такмичења донели су и две сребрне и две бронзане медаље.

"На Олимпијади за физику такође је било успешно. Цела екипа, пет момака је било, сви су освојили сребрне медаље. То је један од бољих пласмана, тако да се Србија у тим научним круговима кад су у питању средњошколци креће у петнаестак најуспешнијих земаља на свету, што је једна од ретких области где смо ми толико успешни", каже Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије.

Ови успеси били су и повод да бивши ученик ове школе, сада народни посланик др Иван Бауер покрене расправу у Скупштини о адвекватној награди - националној пензији за младе научнике, која се додељује на пример освајачима спортских медаља на највећим светским такмичењима.

"Национална пензија била би мотив овим талентима да остану у Србији. Сигурно ће бити и критичара који ће коментарисати да тим ђацима ништа не значи национална пензија и да су они већ одлучили да оду из земље. Али то се може рећи и за врхунске спортисте, којима национална пензија ништа не значи у финансијском смислу. Али поента је у симболу, да им држава покаже да цени њихов успех, труд и рад", каже Бауер.

Националне пензије можда би се могле назвати и другачије, националним наградама или стипендијама. А најбоље решење би, кажу надлежни, било да држава талентима обезбеди добра радна места, или донира опрему за рад у земљи.

"Пре свега морамо да им понудимо добре услове за рад и морамо да им понудимо релативно пристојне материјалне услове да би могли да живе од свога рада", каже проф. Бранко Ковачевић, професор на Електротехничком факултету.

"Они не очекују неке много веће плате него што би рецимо имали у Лондону, али да могу да раде оно што је у њиховој струци", каже Огњановић.

Да би најталентованији остали, сагласни су надлежни, треба им обезбедити и пројекте на факултетима и у научним институтима, због којих би они били спремни да остану.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се