Све више угрожене деце, када се малишани одводе у прихватилиште

У протеклих пет година биолошким породицама одузето је 5.668 деце, показују подаци Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања. Најчешћи разлози су лоши услови живота за дете и занемаривање психолошких потреба детета, али све чешћи разлог је и злостављање.

Злостављана, занемарена деца, деца која су жртве насиља и трговине људима - њих између 400 и 600 сваке године прође кроз прихватилиште, чији руководилац Данијела Стајковић каже да се прихватилиште деци нуди онда када је то најнеопходније - када су хитне, ризичне интервенције, ситуације када морате да склоните дете.

"Ту су све категорије социјално угрожене деце. Последњих година једноставно је приметан пораст такве категорије деце", наводи Стајковић.

Социјално угрожене деце је све више, тврде надлежни, који у просеку годишње из биолошких породица изместе око 1.200 деце, најчешће због занемаривања и злостављања.

Радница центра за социјални рад из Београда наводи ситуације које указују да је дете у ризику.

"Када дођете у такву породицу и затекнете присуство инсеката, глодара, велике количине смећа, отпадака од хране од неколико дана или опушака од цигарета, одеће, обуће у толикој мери да просто омета кретање кроз тај стан", прича она.

Са друге стране, додаје, показатељ ризика је и када је дете видно хигијенски запуштено, неухрањно, у одећи неадекватној временским приликама, као и када није укључено у образовни ситем.

Кључна улога центара за социјални рад

У оваквим ситуацијама, центри за социјални рад имају кључну улогу. Они процењују подобност биолошке породице и степен угрожености детета.

Ако се ризици утврде, онда центри по такозваним ургентним мерама збрињавају дете - одводе га у прихватилиште или у хранитељску породицу.

"Центар у оваквим случајевима није чума која иде улицом и скупља децу или отима од родитеља, него пружа заштиту деци", наглашава Драган Вулевић из Министарства за рад, борачка и социјална питања.

Деци се, како додаје, обезбеђује да не наступе оне последице које су после ненадокнадиве у њиховом расту и развоју.

Данијела Стајковић каже да се дете враћа у своју биолошку породицу где год се препознају и минимални капацитети - код родитеља, код деце, код породице у целини.

А у биолошку породицу прошле године, уз одговарајућу помоћ и саветовања, враћено је око 40 одсто измештене деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара