"Савети да делују у интересу својих заједница, а не политички"

Национални савети мањина треба да делују у интересу својих заједница, а не да се користе за слање политичких порука, истичу у Министарству државне управе и локалне самоуправе, поводом случајева, попут недавног предлога Бошњачког националног већа да се промене имена основних школа у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу.

"За политичко деловање и организовање постоји други простор, као што су политичке странке националних мањина", указује помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић.

Подсећа да национални савети имају овлашћења у области културе, образовања, службене употребе језика и писма и информисања на језицима националних мањина.

Одређене активности, појаснила је, национални савети предузимају самостално, као што су утврђивање традиционалног назива јединице локалне самоуправе или насеља, унутрашња организација или именовање чланова Управног одбора у установама од посебног значаја.

С друге стране, додала је, поједина овлашћења реализују тако што предлажу, иницирају, дају мишљења или сагласност.

У регистар националних савета у Србији уписан је 21 национални савет, а финансирају се из републичког буџета, буџета аутономне покрајине Војводине, јединица локалних самоуправа и донација.

Избори за националне савете  4. новембра

Антићева је објаснила да национални савети могу да учествују на јавним конкурсима за доделу средстава у области културе, информисања и другим програмима од јавног значаја које, додала је, могу расписивати и надлежна министарства и јединице локалне самоуправе.

Подсетила је да је Скупштина Србије ове године усвојила измене и допуне Закона о националним саветима националних мањина којима се, каже, прецизиније дефинишу овлашћења националних савета.

"Унапређена је транспарентност рада националних савета и њиховог финансијског пословања. Такође, унета је и одредба којом се смањује прекомерна политизација националних савета што практично значи да су поједине функције председника и чланова Извршног одбора националног савета неспојиве са чланством у органима политичких странака", појаснила је Антићева.

Истакла је да су сва међународна тела које прате стање у овој области оценила изузетно добрим положај националних мањина у Србији.

Навела је да је од 2014. године унапређен дијалог државних органа и националних мањина које су укључене у креирање политике.

"Имали смо изузетно транспарентне процесе у доношењу акционог плана или усвајању закона, али увек постоји простора за унапређење и ми ту стојимо на располагању", нагласила је Антићева.

Подсетила је да би 4. новембра ове године требало да буду одржани избори за националне савете националних мањина и позвала све представнике националних мањина да се упишу у посебан бирачки списак и искористе своје право да бирају и буду бирани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи