Споменик захвалности Француској ускоро у старом сјају

После пет месеци колико је трајала реконструкција Споменика захвалности Француској, то обележје, рад вајара Ивана Мештровића, поново се може видети на Калемегдану. Београдску тврђаву годишње обиђе преко два милиона посетилаца од којих су седам стотина хиљада странаци.

Рестаурација популане "Францускиње" која готово девет деценија краси Калемегдан, заједнички је подухват српске и француске владе. Пројекат рестаурације споменика који је подигнут 1930. године израдио је Завод за заштиту споменика културе Града Београда.

Зоран Туцић, конзерватор градског Завода за заштиту споменика културе наводи да је пројекат за санацију рађен 2011. године подразумева скидање бронзане скулптуре.

"Да би се санирала и вратила на нови постамент, било је потребно да се замени камена облога постамента новим каменом који је бољих својстава од старог и подразумева израду реплика рељефа, објашњава Туцић.

Вршилац дужности директора Завода Оливера Вучковић истиче да су после 88 година захваљући средствима француске и српске владе завршени радови на реконструкцији Споменику захвалности Француској.

"До краја недеље завршавају се сви радови на самом споменику. До краја септембра следи партерно уређење које је то дело имало 1930. године", додаје Вучковићева.

Рестаурацију скулптуре урадио је вајар Зоран Кузмановић.

"Скулптура је очишћена споља и изнутра, форма је консолидована у једну јаку целину, стављена је нова патина са којом смо успели да је сачувамо од оштећења кроз дужи временски период", наводи Кузмановић.

Оливера Вучковић указује на чињеницу да се на стогодишњицу од краја Великог рата обнављен споменик захвалности Француској за помоћ у том светском сукобу.

На Београдској тврђави ускоро ће бити завршена и реконструкција Малих степеница које је почетком 20 века у стилу необарока пројектовала прва жена архитекта у Србији, Јелисавета Начић.

У току прошле године на Београдској тврђави реконструисана је и Чесма Мехмед Паше Соколовића као и Дамад Али-пашино турбе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво