Пријепољско село живи нови живот после бесплатне поделе плацева

Горњи Горачићи, донедавно готово пусто пријепољско село на обронцима Јадовника и Златара, последњих година живи нови живот који му је удахнула акција бесплатне поделе плацева. Ту, али и све остале, акцију изградње водовода, трафо-станице и овог лета поправку пута, иницирали су мештани а свесрдно подржале њихове нове комшије из целе Србије.

И у јеку закаснелих сезонских радова сви су на окупу – мештани, али и њихове нове комшије, поново у заједничкој, овај пут акцији поправке пута.

"Сваке године га поправљамо помало, али ове године је највише било пропало, пут је потонуо пролетос кад су кише биле", каже Радиша Думић из Горњих Горачића.

Вујица Савковић живи са супругом и двоје мале деце. "Много ми значи, имам фарму коза и пут ми значи због транспорта млека", каже Вујица. 

"Ово није једина акција, прво смо почели са дељењем плацева, људи су дошли, направили викендице, па смо довели воду, радили смо далековод. Радимо пут уз помоћ општине, мештана и викендаше", каже Радомир Думић из Крагујевца.

За десетак година, колико је прошло од прве, бесплатне поделе плацева коју су иницирали мештани тек неколико активних домаћинстава, овде је саграђено тридесетак кућа и викендица.

"Још би људи вероватно дошло, али највећи проблем је пут. Ако се буде то још мало решило, вероватно ће да буде много живље", каже Миланче Мијаиловић из Велике Крсне. 

"Ми смо се спријатељили са људима из овог краја и мислим да и њима одговара да нас викендаша буде више", јер и ми учествујемо у свим акцијама", прича Драгана Мијаиловић из Велик Крсне.

Уз нове комшије, све активности, па и поклањање дела наследства, сада имају смисла, јер спроводе се уз подршку свих и на добробит села.

За дан-два, у потпуности ће бити посуто и поваљано око 2,5 километара пута. А онда им кажу, предстоје нове акције, уређење одводних канала и прикупљање срдстава за асфалтирање. И наравно, нова, бесплатна подела плацева. 

број коментара 0 пошаљи коментар