Већина младих планира да тражи посао у иностранству

Велики број младих планира да посао тражи у иностранству, чак 63 одсто, јер сумњају да ће наћи посао по завршетку школовања или раде на пословима изван своје струке, резултат је истраживања у оквиру пројекта "Глас младих у демократским процесима", а који реализује Кровна организација младих Србије.

Бобан Стојановић из Кровне организације младих Србије рекао је на прес конференцији да формална запосленост младих расте, али да постоје велики проблеми у усклађености образовног система са тржиштем рада.

"Млади не сматрају да ће брзо да се запосле након завршетка студија. Велика већина младих који су запослени не раде на позицијама за које су се школовали, незадовољни су својим образовним програмима које похађају", рекао је Стојановић.

Резултат истраживања је и да је поверење младих у институције изузетно ниско, да веће поверење имају у Војску Србије, цркву, полицију, Министарство омладине и спорта и Канцеларију за младе, док у централне политичке институције и политичке партије имају изузетно мало поверења, рекао је Стојановић.

"Тек свака трећа млада особа у Србији редовно гласа на изборима, више од 37 одсто никада не гласа, док понекад гласа 31 одсто", рекао је Стојановић и додао да 42 одсто младих подржава улазак Србије у ЕУ.

Демократија није облик политичког режима у којем млади желе да живе, показало је истраживање, а Стојановић каже да међу младима расте подршка лидерима и вођама.

Клашња: Фонд за младе таленте стипендирао 24.400 младих

Помоћница министра за спорт и омладину Снежана Клашња је рекла да је незапосленост један од основних изазова са којима се суочавају млади у Србији.

Клашња је истакла да је влада веома посвећена младима.

Навела је, између осталог, да је кроз Фонд за младе таленте Републике Србије од 2008. године стипендирао 24.400 младих за шта је држава дала 6,7 милијарди динара.

"Тај фонд и даље ради, а на годишњем нивоу награђује више од 3.200 младих људи", прецизирала је Клашња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво