Већина младих планира да тражи посао у иностранству

Велики број младих планира да посао тражи у иностранству, чак 63 одсто, јер сумњају да ће наћи посао по завршетку школовања или раде на пословима изван своје струке, резултат је истраживања у оквиру пројекта "Глас младих у демократским процесима", а који реализује Кровна организација младих Србије.

Бобан Стојановић из Кровне организације младих Србије рекао је на прес конференцији да формална запосленост младих расте, али да постоје велики проблеми у усклађености образовног система са тржиштем рада.

"Млади не сматрају да ће брзо да се запосле након завршетка студија. Велика већина младих који су запослени не раде на позицијама за које су се школовали, незадовољни су својим образовним програмима које похађају", рекао је Стојановић.

Резултат истраживања је и да је поверење младих у институције изузетно ниско, да веће поверење имају у Војску Србије, цркву, полицију, Министарство омладине и спорта и Канцеларију за младе, док у централне политичке институције и политичке партије имају изузетно мало поверења, рекао је Стојановић.

"Тек свака трећа млада особа у Србији редовно гласа на изборима, више од 37 одсто никада не гласа, док понекад гласа 31 одсто", рекао је Стојановић и додао да 42 одсто младих подржава улазак Србије у ЕУ.

Демократија није облик политичког режима у којем млади желе да живе, показало је истраживање, а Стојановић каже да међу младима расте подршка лидерима и вођама.

Клашња: Фонд за младе таленте стипендирао 24.400 младих

Помоћница министра за спорт и омладину Снежана Клашња је рекла да је незапосленост један од основних изазова са којима се суочавају млади у Србији.

Клашња је истакла да је влада веома посвећена младима.

Навела је, између осталог, да је кроз Фонд за младе таленте Републике Србије од 2008. године стипендирао 24.400 младих за шта је држава дала 6,7 милијарди динара.

"Тај фонд и даље ради, а на годишњем нивоу награђује више од 3.200 младих људи", прецизирала је Клашња.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 11. авг 2018, 11:59)
anonymous [нерегистровани]

@ Da libas....

Apsolutno ste u pravu.
Negativne promjene na zapadu se vec naveliko desavaju i osjecaju u svim sferama zivota.

(субота, 11. авг 2018, 11:38)
Воронцов [нерегистровани]

Да ли баш сви морају да иду?

Поред објективних разлога за одлазак постоји и нешто што можемо сматрати као неки тренд. Одједном је постало мишљење да шта год постигнете на домаћем простору ипак није успех већ је успех само ако сте отишли на Запад ? За очекивати је да ће се Запад мењати у негативном смислу. Још тамо преовлађује генерација навикла на рад, ред, поштовање закона. Но док та генерација биолошки оде доћиће до изражаја менталитет досељеника из разних крајева и то ће онда све више постојати хаотичан свет налик домаћим балканским просторима?