И дроновима против амброзије у Београду

Град Београд је кроз програм мониторинга и сузбијања амброзије, који је усвојила Скупштина града, утврдио низ мера које су потребне да се ова коровска биљка смањи на најмању могућу меру, каже помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

Временске прилике овог лета погодовале су расту ове биљке тако да је ове године мониторингом обухваћено 160 хектара, док је прошлог лета 80 хектара, рекао је Андрија Младеновић у разговору за РТС.

"Предвиђамо да ћемо уништити амброзију на 60 хектара. До сада је урађено више од 70 хектара мониторинга, а третирамо више од 23 хектара", рекао је Младеновић.

Напоменуо је да су велики проблем приватне парцеле на које се не може ући без дозволе власника, а казне инспектора, каже, нису довољне да људи реагују и униште амброзију на својим поседима.

Младеновић је додао да је сваког дана ангажовано пет екипа на терену, да се стање снима и дроновима и да је тај систем дао добре резултате. 

"Апелујемо на суграђане да 'Беокому' или Заводу за биоциде пријаве површине под амброзијом, а ми ћемо их уништавати чупањем и хемијским третирањем", рекао је помоћник градоначелника.

Младеновић је нагласио да хемијска средства која се користе нису штетна за људе и животиње, али и апеловао на грађане да властитим примером допринесу борби против ове високо алергенске биљке.

број коментара 0 пошаљи коментар