Савети за безбедно купање – човек не може бити јачи од реке

Несреће на купалиштима се најчешће дешавају у време летњег распуста када страдају деца која се без пратње родитеља упуте на реке и базене, несвесна опасности. Спасиоци Црвеног крста саветују да се у воду не улази нагло пуног стомака и након конзумирања алкохола и енергетских пића. Поручују да се вировима не треба супротстављати и да човек не може бити јачи од воде. Треба се купати само на обележеним купалиштима и где има спасилаца.

Годишње се у Србији удави 150 људи, док у саобраћају страда око 600 особа. Најчешће жртве су деца која иду на необележена купалишта.

Ранко Демировић из Спасилачке службе Црвеног крста наводи да, када је реч о рекама, купачи морају да буду упознати са свим ризицима – да ли је вода брза, спора, какво је дно.

Морају да се поштују и правила купалишта – треба се купати где је обележено за пливање и где има спасилaца.

"Немојте нагло да улазите у воду пуног стомака, као ни ако сте под дејством алкохола или енергетских пића. Немојте да мислите да сте јачи од воде", поручује Демировић.

Вировима се, објашњава, не треба супротстављати. "Он ће у крајњем тренутку избацити човека, не треба паничити, не супротстављати се струји, јер он на крају избаци човека", навео је Демировић.

Када су у питању једрилице и глисери, свака особа на пловилу мора да има прслук за спасавање, јер се на реци никад не зна како ће се пловило понашати.

"Пре него што се отиснете проверите пловило – да ли је у складу са прописима, јавите својим рођацима којом туром се крећете и која је крајња дестинација", навео је Демировић.

У Црвеном крсту имају савете и за оне који летују на мору.

"Купати се у дозвољеној зони, где има спасилаца, обратити пажњу на заставе које означавају да ли је тренутно безбедно, да ли су јаки ветрови у питању, јаки таласи и струје", рекао је Демировић указујући и на опасност која вреба од стена и непознатог дна.

И скакање у воду може бити проблематично – скокови с моста и стена могу донети смртне последице.

број коментара 0 пошаљи коментар