Мајка са бебом непожељна код јавног бележника у Шапцу

Бележник и беба актери су приче коју смо забележили у Шапцу. Једна мајка јавила се нашој редакцији због непријатности коју је доживела код јавног бележника, јер је на потписивање уговора повела и петомесечну бебу.

Јелена Стојаковић дошла је из Франкфурта у Шабац да би код јаваног бележника, са сестром и мајком, потписала уговор о продаји некретнине. У заказаном термину дошла је са бебом, јер није имала коме да је остави на чување.

Каже да је по уласку у канцеларију замолила бележника да искључи клима уређај и није могла да верује када је од њега добила одговор да није проблем клима, него беба.

"Он је тако поступио према нама да сам се ја осећала као да сам са собом довела куче, а не мало дете које, притом, ја још увек дојим. Просто ми је ненормално да ја одем код јавног бележника да оверим потпис и да ми каже да сам неозбиљно схватила ситуацију, да ја не треба да доводим малу бебу, да је то забрањено. Зашто није ставио налепницу, прецртано, забрањено за бебе", упитала је Јелена Стојаковић.

Јавни бележник Ненад Вујић рекао нам је да госпођа Стојаковић није избачена из канцеларије и да је после његове сугестије самовољно отишла. Ток разговора, како наводи, забележен је камером.

"Госпођа је револтирано изашла. Мислим да је било других начина да се нађе боље решење. По правилу, родитељи се снађу на неки начин да деца не присуствују оваквим пословима, јер просто, она могу само отежавати да се овакви послови спроведу на прави начин", рекао је Ненад Вујић, јавни бележник из Шапца.

Примери у свету показују да су врата бебама свуда отворена. Један професор у Израелу причувао је бебу студенту на предавању, а права сензација у Европском парламенту била је једномесечна беба коју је италијанска посланица довела на седницу. У Немачкој, каже Јелена, бебе свуда имају предност.

"Нигде, где год сам отишла, у било коју институцију, у било коју зграду, у било коју управу или канцеларију, нико ми није забранио да доведем своје дете. Ја сам се и породила у породилишту које је 'беби френдли'. Од момента порођаја, дете је 24 сата било са мном", каже Јелена Стојаковић.

Јелена је у Шапцу уговор потписала код другог бележника, а беба стекла нове пријатеље.

О случају бебе и бележника разговарали смо и са правницима који су нам рекли је вероватно реч о погрешном начину опхођења и да закон ниједном одредбом не забрањује присуство бебама ни у једној установи, али да се подразумева да у одређеним систуацијама, као у суду, на пример, онај ко води поступак, има право да обезбеди потребне услове, који се постижу договором.

Беба из наше приче неће ићи у Министарство, нити у Комору јавних бележника, али ће свакако бити тема притужбе коју ће написати њена мајка.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво