Фестивал фолклора, најпосећенија манифестација у Пироту

Пирот је овог лета по 14. пут поново престоница фолклора у Србији. Најбољи ансамбли из Русије, Колумбије, Костарике, Македоније и Србије из вечери у вече презентују своју традицију и културу. Иако на манифестацији учествују фолклорци из само пет земаља то не умањује квалитет нити посећеност фестивала.

Млади људи из региона, Европе али и са других континената, не крију задовољство што су први пут у прилици да се упознају са српском традицијом и размене искуства са колегама.

"Овде су људи веома добри и љубазни, желе да нам помогну али и да се фотографишу са нама", каже Грањика, учесница фестивала из Русије.

"Наш посао је да чувамо народне игре, међутим генерално у Русији као и у другим земљама – због друштвених мрежа и модерних технологија – деца нажалост, не знају шта је традиција и не занима их фолклор", објашњава кореографкиња Галина.

"Кратко смо овде али смо већ упознали много људи, мого наших колега играча, културу, језик и све нам се свиђа", каже Валерија из Колумбије.

За само четири дана, колико траје, ову манифестацију посети око 10.000 људи.

"То је одлично зато што и наша деца а и ми, можемо да упознамо њихову културу, да се дружимо, упознајемо, да чујемо другачији језик, тако да је све лепо", сматрају посетиоци фестивала.

Организатори кажу да је у протеклих 13 година фестивал напредовао и развијао се и сада важи за један од најпрестижнијих у земљи.

"Због тога што смо чланови 'ЦИО федерације' која окупља најбоље фестивале на свету ми, између осталог, добијамо и госте за наш фестивал", објашњава директор Дома културе у Пироту Мишко Ћирић.

Међународни фестивал фолклора је, са 2.000 учесника и око 130.000 гледалаца у протеклих 13 година, најпосећенија манифестација у Пироту, али је његова највећа вредност популаризација народних игара међу младима и очување традиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи