Обележена 89. годишњица смрти Арчибалда Рајса

Годишњица смрти криминолога, форензичара, хуманисте и пријатеља Србије Арчибалда Рајса обележена је полагањем венаца у Топчидерском парку.

У име Владе Србије и Града Београда на споменик Рајсу, подигнутом 1931. године, венце су положили и одали пошту државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић.

Државној церемонији обележавања 89.годишњице Рајсове смрти присуствовали су и представници Амбасаде Швајцарске у Србији, Министарства одбране, Војске Србије, Криминалистичко-полицијске академије, Удружења за неговање традиције народноослободилачких ратова, Удружења потомака Солунских ратника и грађани.

Државни секретар Негован Станковић указао је на значајну улогу Рајса у Првом светском рату у којем се доказао као криминолог и форензичар истичући да је са српском војском преживео голготу повлачећи се преко Албаније.

Станковић је подсетио да је Рајс са српском восјком прошао пробој Солунског фронта и да је 1. новембра 1918. године са Моравском дивизијом ушао у ослобођени Београд у којем је живео до смрти 8. августа 1929. године.

"Влада Србије је максимално посвећена достојанственом сећању на све учеснике у догађајима из своје историје. Данашњи датум је један од значајнијих у нашој историји, а посебно у години када обележавамо 100 година од велике победе у Првом светском рату", навео је Станковић.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић рекао је да се годишњица Рајсове смрти традиционално обележава сваке године, а ове године има посебан значај јер се навршава стогодишњица од завршетка Великог рата.

Никодијевић је изразио задовољство што бројна удружења у Београду и Србији чувају сећање на великог пријатеља Срба којем, каже, дугујемо велику захвалност и поштовање.

"Доктор Рајс је био ту када је било најтеже и када су се дешавала највећа страдања нашег народа, а захваљујући њему ширила се истина о злоделима над српским народом и његовој херојског борби", истакао је Никодијевић.

Он је додао да ће Град Београд заједно са Владом Србије наставити да чува сећање на све важне личности који су помогли Србији у Првом и Другом светском рату.

"Морамо научити да ценимо људе који су нам пријатељи када нам је најтеже, као што је био Рајс, али и да их више поштујемо за живота. Надам се да ћемо научити нешто из његовог тестамента, књиге 'Чујте Срби', у којој нас је тако добро описао као да је писана данас, а не пре скоро сто година", приметио је Никодијевић.

Родолф Арчибалд Рајс рођен је 1875. у немачкој покранији Баден, а после основног и средњег образовања, одлази у Швајцарску, где стиче звање доктора хемије.

На позив срспке владе дошао је у Србију у септембру 1914. године и као криминолог истраживао злочине над српским становништвом током Првог светског рата.

Рајс је 1928. године написао политички тестамент "Чујте Срби", који је уједно и документ о времену од 1918. до 1928. године.

Пред крај живота објавио је свој ратни дневник у књизи "Шта сам видео и проживео у великим данима", а пре тога објавио је "Писма са српско-македонског фронта".

Преминуо је 8. августа 1929. године, а његово срце је, по његовој тестаментарној жељи, похрањено у капели на Кајмакчалану у Македонији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара