Одбијена тужба за доступност биографије тужиоца у предмету "Савамала"

Управни суд је пресудом одбио тужбу Републичког јавног тужиоца за поништај решења Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, којим је наложено да се јавности учини доступном професионална биографија поступајућег тужиоца у предмету "Савамала".

Повереник у саопштењу наводи да је наложио да се пре достављања професионалне биографије заштите и учине недоступним подаци као што су: адресни подаци, лични матични број грађана, име родитеља, место, дан, месец и година рођења и друге податке садржане у тим документима који нису од значаја за вршење тужилачке функције.

Повереник сматра да је пресуда очекивана, логична, као једино правно могућа, али оцењује да случај, односно само подношење тужбе илуструје са каквом неодговорном лакоћом се поступци и акти Повереника покушавају дискредитовати и дисквалификовати.

Тужбу против Повереника у случају "Савамала", тужилаштво је поднело због "кршења закона на штету јавног интереса", подсећа Повереник и оцењује да је то и генерално, а посебно у конкретној ситуацији буквално правни оксиморон.

Наводи се да је нормално и оправдано, и у складу са законом и међународно прихваћеним стандардима, да професионалне биографије носиоца јавних функција буду доступне јавности и да је у време подношења тужбе "спорна" биографија била доступна на веб сајту Државног већа тужилаца, чијим радом руководи управо Републички јавни тужилац.

Повереник оцењује да је "апсурд" и да је "екстремно некоректно" да под таквим околностима Републички јавни тужилац квалификује налог Повереника као "кршење закона и угрожавање јавног интереса" и то "у атмосфери у којој, нажалост, органи власти масовно и робусно крше законе" о праву на приступ информацијама и праву на заштиту података о личности.

број коментара 0 пошаљи коментар