Шта још не знамо о судбини Драже Михаиловића

Премијерки Ани Брнабић је недавно у Вашингтону уручено писмо копредседавајућег Српског кокуса у америчком конгресу Теда Поа који тражи да се обелодани сав материјал који се односи на суђење и убиство Драже Михаиловића. По у писму подсећа да је Михаиловић учествовао у спасавању америчких пилота у Прањанима, током Другог светског рата. Поставља се питање: који то детаљи о суђењу и убиству Драже Михаиловића још нису познати?

Око 500 савезничких пилота, углавном америчких, спасено је из Прањана код Горњег Милановца, уз помоћ Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића. Уз подсећање на тај догађај, конгресмен додаје да о дугом пријатељству треба образовати нове генерације Срба и Американаца.

Историчар Срђан Цветковић подсећа да је амерички председник Хари Труман одликовао Дражу Миахиловића током 1947. године, а да су и други председници, као што је Двајт Ајзенхауер, изразили позитивно мишљење о његовом покрету.

Његов колега, историчар Срђан Милошевић, има другачији поглед на Михаиловићеву улогу.

"Уколико српско-амерички односи зависе од некакве свеукупне рехабилитације Драгољуба Михаиловића и свега онога што је његов лик и дело, онда ти односи немају перспективу", сматра Милошевић.

Питање је, међутим, може ли Србија да одговори на захтев из Америке.

Срђан Цветковић каже да је сва документација већ обелодањена 2009. и 2010, за време рада Комисије за утврђивање околности Михаиловићеве смрти.

"У принципу, све је расветљено осим места егзекуције тако да ја и не знам на шта би се односио овај захтев јер држава Србија је кроз рад ових комисија прилично отворила архиве", објашњава Цветковић.

Али, писмо из Америке поново је отворило полемику о лику и делу Михаиловића.

"Огромна грађа постоји из Другог светског рата, врло добро документује колаборацију Михаиловића са окупаторима, његову умешаност у злочине и против цивилног становништва и против заробљених припадника народноослободилачког покрета. Не постоји некакав корпус документа који би могао на било који начин да промени ту врло јасну и чврсто утемељену историјску стварност", истиче Срђан Милошевић.

Срђан Цветковић констатује да код нас, нажалост, још постоји снажна подела на четнике и партизане, "где једна страна упорно негира да смо имали два антифашистичка покрета".

"Јесу, чинили су злочине и једни и други, јесу негде локално сарађивали и једни и други као и у сваком рату из тактичких разлога, али њихова суштина је заправо изразито антифашистичка, то се види из докумената, из четничких архива и из партизанских архива", указује Цветковић.

Дража Михаиловић рехабилитован је 2015, када му је поништена пресуда којом је осуђен на смрт и враћена грађанска права.

број коментара 24 пошаљи коментар
(четвртак, 09. авг 2018, 01:46)
anonymous [нерегистровани]

100 000

Колико знам, за генералом Михајловићем је распирана потерница од 100 000 рајхсмарака у злату. То има неку тежину.

(среда, 08. авг 2018, 22:00)
anonymous [нерегистровани]

poraz

Najveci poraz Srbije je sam gradjanski rat, sto je i bio cilj neprijatelja. Tome mogu da se raduju samo oni koji je mrze.
U pravu je onaj koji je zeleo da izbegne rat sa Nemackom. Izubili smo 50% muskog stanovnistva samo 20-tak godina unazad.
Jos vise je u pravu je onaj koji se borio protiv Namaca. Pre ili kasnije svi bi zavrsili ko Jevreji u Hitlerovoj Evropi da je on pobedio.

(среда, 08. авг 2018, 21:18)
Protivnik lupanja! [нерегистровани]

Prvi partizani su bili...

Dalmatinci!-Srbi su bili najmasovnije mobilisani!

(среда, 08. авг 2018, 21:00)
anonymous [нерегистровани]

greska

Greska pokojnog djenerala Mihajlovica bila je samo u tome sta je bio protivnik komunizma i sta je do smrti osteo veran svom kralju i zakletvi koju je polozio Kao sta je poznato komunizam je likvidirao i svoje dugogodisnje clanove partije koji su se suprostavili naj vecem sinu slavenskih naroda josipu Brozu. Kao castan i odan covek gospodin djeneral Mihajlovic nije imao nikakve sanse da bude priznat od strane jednog totalitarnog sistemakoji je naprosto progutao svakog ko je drugacije mislio

(среда, 08. авг 2018, 20:56)
anonymous [нерегистровани]

@Za zasluge odlikovanje - za zločine kazna!

Па пошто злочини не застаревају ајде да видимо неко суђење за ратне злочине партизана, за време и после рата, лако их је доказати, има их на претек, зар не?!

(среда, 08. авг 2018, 18:41)
radovan mirkovic [нерегистровани]

kraljevo

ime,nije sramota,pisati. Moj deda solunac,ucestvovao u opsadi kraljeva 1941,uci i borbu sa nemcima 1941 u prolece,kada oni nisu znali,za poraz,i ne cekati naredjenje iz Moskve,da hitler rasturi savez sa rusima,jeste patriotski cin,kucu su. nam zapalili,familiju streljali prvu u selu nemci,preostali u zbeg na jelicu,i kod keserovica na kopaonik,opet pogibija protiv nemaca ,ja ucesnik poslednjeg rata javno pohvaljivan,ko smo mi MIrkovici....?

(среда, 08. авг 2018, 17:16)
неко ко зна историју [нерегистровани]

ваши ставови...

Ви, који коменатришете, било да спадате у неутралце, или пак симпатишете четнике или партизане, неретко и ви који не знате ни где треба ставити тачку или запету, да ли сте свесни да не можете судити о тако сложеним догађајима као што је Други светски рат у Југославији 1941-1945. године, на основу једне или две прочитане књиге, а верујем најчешће консултујете интернет, или пак оно што вам је неко од родбине испричао.
Историјски судови историчара и других истраживача граде се годинама, неретко и децнијама. Зашто је то тако? Историјска грађа је обимна, било она архивска, или пак оно што је већ написано било у виду мемоара, или пак већ консултовања дела живе архивске грађе. Не заборавимо да смо деценијама живели под идеолошким стегама једнопартијеског режима који није дозвољавао да се изнесу сви резултати проучавања! Нису ли постојале забране књига, тзв. "секрети" у библиотекама? Један Британски дипломата, односно, Џулијан Емри је написао 90-тих година да ће "историчари зинути од чуда када сви папири постану доступни". Нека је, нас знанце, Емри и плашио, али о томе итекако историчари савремене епохе воде рачуна.

(среда, 08. авг 2018, 15:57)
Čika Dragan [нерегистровани]

Za zasluge odlikovanje - za zločine kazna!

Američki profesor John R. Scindler je čitav rat iz devedestih proveo u BiH kao obaveštajac-analitičar. O tome je napisao vrlo sistematičnu knjigu pod naslovom „Unholy Terror: Bosnia, Al-Qa'ida and the Rise of Global Jihad“. Uvodeći čitaoce u situaciju napisao je jednu vrlo konciznu rečenicu koja dosta dobro odslikava prirodu četničkog pokreta (parafraziram): Četnici su ratovali protiv Nemaca, ustaša, Italijana i partizana a sasvima povremeno sarađivali... A što se tiče njihovog komandanta Draže Mihailovića on, uprkos odlikovanjima za spasavanje pilota, mora da odgovara za zločine njegovih potčinjenih nad domaćim stanovništvom, jer je i sam izdavao naređenja za akcije i prima oizveštaje o rezultatima tih akcija. Osloboditi Dražu i četnike samo zato što su i partizani počinili zločine je krajnje neljudski i licemerno, pa nebi smelo proći u pravnom sistemu bilo koje civilizovane države među koje, nadam se, spada i Srbija.

(среда, 08. авг 2018, 15:14)
Брат.Бачванин [нерегистровани]

720 000 од укупно 800 000 партизана су били Срби, и то из свих делова YU.

Четници су имали подршку савезника од 1941 до 1943. Партизани имају подршку савезника од 1943. Четници су на крају рата надрљали, јер нису хтели да се прикључе партизанима, а сам краљ им је из Лондона то наредио.

(среда, 08. авг 2018, 14:33)
anonymous [нерегистровани]

Re: Pretenciozno

Tačno je da je Leskovac teško bombardovan. Ali, raspitajte se ko je dozvolio, odnosno tražio to bombardovanje.