Срндаћ необичан, али радо примљен гост

Несвакидашњи призор у краљевачком приградском насељу Рибници. Млади срндаћ са околних планина залутао је на ливаду између породичних кућа. Комшије воде рачуна о њему док га удружење ловаца не ухвати и врати у природно станиште.

Више од две недеље је на имању Драгана Миновића. Млади срндаћ је необичан, али радо примљен гост.

"Једино овде је мало празно, није насељено, има мало ливаде и неког растиња тако да се склонио ту", каже Драган Миновић из Рибнице.

Драган и његове комшије му ретко прилазе, само да оставе храну. Најчешће одмара у багремаку, али га присуство људи узнемири – па, и одатле побегне.

"Само сам га надгледао ту и двогледом да га неко не дира, да га случајно не упуца, далеко било, јер је племенита животиња, лепа", истиче Миновић.

Иако домаћини не знају како се нашао на само два километра од центра града, ловци сумњају на псе луталице. Кажу, често се дешава да одвоје лане од мајке.

"Или је дрна у међувремену страдала, или је једноставно на неки начин залутало, па га пси пронађу и онда прво и основно правило када и где тражи помоћ – то тражи од човека, помоћ у насељеном месту", објашњава Урош Ђоковић, председник Ловачког удружења Краљево.

Сигурност је, на срећу, нашао међу великим љубитељима животиња. Није и једини. Већ другу годину овде су добродошле и роде.

"Три мале роде и њихови родитељи, укупно их има пет. Имамо и фазана овде који се шета, тако да је ово једна оаза у сред града, прелепо место", истиче Слободан Михајловић из Рибнице.

Срндаћа би радо задржали, али знају да му ту није место.

"Захвалио бих се мештанима овог дела Рибнице који су схватили да тој животињи треба помоћ. Чујем и да су га деца посебно хранила, остављала му храну што значи да постоји једна спона између човека и те животиње. Ми ћемо сигурно наћи начина да га преместимо у прихватилиште које ми имамо за ту намену", каже Урош Ђоковић.

Хватање неће бити лако. Акцију морају добро да припреме да не повреде животињу. Након што се у прихватилишту припреми за дивљину, вратиће га у шуме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи