Рудари "Ресавице" и у 2018. копају ручно

Данас је Дан рудара. Прославља се у рудницима широм земље као сећање на 6. август 1903. и велики рударски штрајк за боље услове рада и веће зараде. У Србији тренутно приватизовани рудници као и ЕПС-ови површински копови Колубаре и Костолца раде добро, али девет јамских рудника, који послују у оквиру Ресавице, не могу без државне помоћи. Влада спрема Акциони план за њихов опоравак.

Централна свечаност поводом Дана рудара Србије ове године одржана је у Бору.

После традиционалне рударске будилице која је рано јутрос прошла свим улицама Бора, у Клубу РТБ-а Бор у Брестовачкој Бањи, за делегације високих званичника, амбасадоре и представнике амбасада, као и за бројне пословне партнере, пријатеље компаније и представнике друштвено-политичког живота Србије, одржан је свечани пријем коме је присуствовао и министар рударства и енергетике Владе Републике Србије Александар Антић.

"РТБ Бор је стабилна компанија и управо из тог разлога данас када се налазимо у фази одабира стратешког партнера ми имамо интересовање великих, значајних светских компанија за учешће на тендеру", нагласио је министар Антић.

У јамама рудника Ресавице је као и прошлог века – још се копа ручно. Рудари се надају побољшању и плата и услова рада, за шта имају и предлог.

"Да се повећа цена угља која годинама није мењана и да би са тим повећањем цене угља драстично порасли приходи нашег предузећа. Са друге стране, постоји и та прича око модернизације где бисмо ми са повећањем производње имали и много веће приходе", каже председник синдиката рудника "Ресавица" Небојша Миленковић.

Једну муку већ имају мање – уз помоћ Владе решен је проблем сменског рада још из прошле деценије. Уз природни одлив успешан је и добровољни социјални програм, кроз који укупно одлази 340 људи.

"Након првог и другог круга социјалног програма имаћемо као јавно предузеће укупно 3.600 људи. С обзиром на то да смо прошле године имали 4.050 запослених, то је значајно смањење а остаћемо на истом нивоу производње", каже генерални директор ЈП "Ресавица" Марко Вуковић.

Руднике "Ресавице" држава годишње дотира са 4,3 милијарде динара. До краја године Влада ће обелоданити акциони план њиховог опоравка који спрема уз подршку Светске банке.

"Протеклих година смо уложили огромну енергију да бисмо сачували што више радних места и руднике узимајући у обзиир чињеницу да се они махом налазе у неразвијеним општинама, рубним оштинама где су ти рудници једина привредна активност. И са пословодством и са синдикатима покушавамо да направимо одређена решења која ће дугорочно бити одржива", каже министар енергетике Александар Антић.

И пословодство и синдикати слажу се да треба развијати руднике који имају резерве, а да се истрошене јаме морају затварати.

"Затварање рудника иде у фазама и то ће трајати неколико година. Суштина свега тога је улагање у руднике који имају перспективу, подизање нивоа производње и улагање у опрему и отварање нових рудника како би се предузеће за тај неки период који је предвиђен програмом консолидације ставило на здраве ноге", каже директор "Ресавице".

Небојша Миленковић из синдиката додаје: "И да ти радници пређу у неке перспективне јаме да не остају без посла."

Чињеница је и да Србији треба рудара, јер је у наредних неколико година планирано отварање најмање пет нових рудника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво