Породице несталих: "Олуја" за нас и даље траје

Још се не зна судбина 1.746 Срба несталих током сукоба у Хрватској, а породице несталих кажу уочи обележавања војне акције "Олуја" да за њих "Олуја" још траје и да ће трајати "све док не пронађу и сахране своје најмилије".

Мира Деветак каже да је њеног супруга током "Олује" заробила Војска БиХ, да су га заједно са још три саборца мучили и на крају убили.

Њена борба за проналажење посмртних остатака супруга траје пуне 23 године.

"Све се зна ко га је мучио, ко га је убио, само се не зна где су тела покопана. Наше жртве заслужују бар мало поштовања, да добију гробно место, да породица има где свећу да им запали, донесе цвеће", рекла је Мира Деветак на скупу "Некажњени злочини у 'Олуји' – последице 23 године после".

После сукоба на територији бивше СФРЈ, према подацима Међународног комитета Црвеног крста, 10.286 Срба воде се као нестали, а од тог броја 1.746 лица нестала су у Хрватској.

Питање несталих једно је од најсложенијих питања када је реч о сарадњи Србије и Хрватске, каже шефица Одсека за нестала лица Владе Србије Љиљана Крстић.

Нагласила је да је након застоја процеса решавања питања несталих у фебруару месецу ове године поново инициран заједнички рад две државе.

Србија је дала предлог, како каже, радних правила и процедура по питању несталих, али је Хрватска страна иницирала да се пре тога обави измена Споразума који је потписан 1995. године, што ће успорити процес.

Крстићева је указала да је од 2001. до 2017. године из регистрованих гробница у Хрватској ексхумирано 1.165 жртава српске националности који су страдали током акција хрватске војске и полиције "Олуја" и "Бљесак". Породицама је предато 755 посмртних остатака.

Изостали конкретни резултати 

Председница Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза" Драгана Ђукић рекла је да се у сусретима званичника Србије и Хрватске питање несталих истиче као приоритет, али да су конкретни резултати изостали.

Ђукићева је рекла да у Хрватској нема добре воље да се питање несталих Срба реши и да тако покушавају да прикрију злочин који се десио.

"Када нема посмртних остатака, нема имена, онда нема ни злочина ", закључила је Драгана Ђукић.

Историчар Милан Гулић рекао је данас за РТС да је број људи који су се вратили у Хрватску занемарив. "Ако само математички погледамо разлику у броју Срба на попису из 1991. и 2011. видећемо да фали око 400.000 људи. На идућем попису биће их још мање, и то је довољно тужно само по себи", рекао је Гулић.

У Хрватској се годишњица "Олује" слави. "Имамо ситуацију да Хрватска као и сваке године слави, док Србија пали свеће за погинуле и нестале. Хрватска слави у Книну и Глини. У Книну ће величати акцију, у Глини ће Томпсон певати усташке песме", рекао је Бранислав Швоња из Удружења Срба из Хрватске и БиХ.

Током хрватске акције "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године, протерано је 220.000 Срба из Крајине и убијено око 2.000 људи, углавном цивила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво