"Градски пси" – луталице којих нико не треба да се плаши

Иако се деценијама у Србији пси луталице смештају у прихватилишта, тај проблем није решен. На улицама се и даље појављују нове напуштене животиње које остављају несавесни власници. Београђани, који на улици виде пса са плавом огрлицама, не треба да брину – то су "градски пси".

Уколико видите уличног пса са плавом огрлицом и гуменом белом копчом знајте да су у питању пси који су стерилисани, вакцинисани и чиповани. То су пронађени напуштени пси који су прошли ЦНР програм – вакциниши, стерилиши, пусти. Од прошле године препознатљиви су и по плавој огрлици.

"То су пси који су потпуно социјализовани и који су потпуно сигурни у комуникцији човек–пас јер су прошли кроз наш програм и који неће сигурно напасти никога, чак ни оног ко се много плаши паса неће ујести", каже Будимир Грубић, директор "Ветерине Београд".

"Ветерина" позива и све оне који се брину о напуштеним псима на улици да се јаве како би што више паса прошло овај бесплатни програм.

Након стерилизације, чиповањa и вакцинације пас се враћа на локацију са које је одведен, односно људима који о њему брину.

"У азилу преузимамо псе који су прошли програм, стављамо им плаве огрлице, обележавамо их, преузимамо папир са адресaма с којих су пси преузети. Обично људи који дају пса за стерилизацију оставе телефоне да их екипа контaктира када враћа пса, да ону буду ту приликом пуштања или да га они преузму", каже Никола Јовановић из Ветерине Београд.

Спровођење предвиђених законских санкција за неодговорне власнике, чиповање али и стерилизација битан су начини да се смањи број паса и мачака на нашим улицама, истичу и у удружењима за заштиту животња.

"Београдски програм је, да кажемо, јако добар јер је у основи програма стерилизација и њега треба да примењују и преузму и остале јединице локалне самоуправе јер се нажалост у многим градовима у Србији још увек убијају пси, што јесте незаконито", наводи Милица Ранковић из удружења "Феникс".

У "Ветерини" кажу да је део паса који је прошао кроз њихов програм удомљен, око 500-600 њих.

"Део је враћен на локацију, неких 90 одсто, а десетак одсто је остао у нашим прихватилиштима", каже директор Грубић.

Такве псе можете слободно помазити, нахранити, дати им воде, или се одлучите да вам постану пријатељи за цео живот.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво