Архивска грађа Топличког округа напокон на полицама

Историјски архив Прокупља, који баштини документа старија од једног века из све четири општине Топличког округа, уз помоћ средстава које је обезбедило Министарство културе, адекватно је уредио простор. Тако ће се две и по хиљаде метара архивске грађе, која је осам пута сељена, уместо на поду, напокон наћи на полицама.

Матична књига рођених цркве у Великој Плани, у коју су уписани сви рођени у периоду од 1879. до 1894. године, најстарија је књига која се чува у Историјском архиву Топлице. Најстарији документ је из доба Турака, тачније 1864. године.

"То је тапија која је поклоњена од физичког лица из села Меровца, где је његов предак купио имање од тадашњег власника који је био Турчин и то пре него што је дошло до ослобођења ових крајева од Турака", каже Милан Стојановић, директор Историјског архива Топлице.

Већина докумената је из друге половине 20. века и доступна је на увид јавности. Грађани најчешће траже документацију која се односи на реституцију или повезивање радног стажа, али и трагају за својим коренима.

"Људи се интересују за порекло своје имовине, као и само порекло својих породица, и одакле су насељени и досељени у Топлици", каже Горан Златковић, архивски помоћник.

Архив је основан пре 80 година и од тада је више пута сељен због неадекватних услова. У последњих пет година уложено је скоро 12 милиона како би се уредио простор, а архивска грађа подигла са пода. Само ове године, Министарство културе издвојило је шест милиона динара.

"Конкретно два пројекта из области културног наслеђа и то по 500.000 за набавку металних полица и архивских кутија и са пет милиона кроз пројекат 'Градови у фокусу' за санацију крова", наводи директор Стојановић.

Свих 550 фондова и око две и по хиљаде метара архивске грађе биће сложено на новим полицама.

Остали аутори: Биљана Поповић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 30. авг 2018, 12:29) - arhivist [нерегистровани]

arhiv

Sta ce knjiga iz Velike Plane u Prokuplju?