Потпуна обустава рада адвоката због убиства Огњановића

Адвокатске коморе Србије и Београда најавиле су да ће адвокати у Србији од данас обуставити рад на недељу дана због убиства колеге Драгослава Мише Огњановића. Представници две коморе састаће се сутра са министарком правде Нелом Кубуровић.

Најављена је потпуна обустава рада, што значи да адвокати неће радити ни хитне, притворске предмете, речено је Танјугу у адвокатској комори.

На тај начин адвокатура жели да пошаље јасну поруку "јединства професије и чврсте решености да се са оваквим случајевима адвокатура неће мирити", саопштено је из адвокатске коморе.

Обе коморе су најавиле и да ће расписати новчану награду за грађане који тужилаштву доставе веродостојне информације које ће довести подизаја оптужнице против извршилаца и наручилаца убиства адвоката Огњановића. Висину награде одредиће Управни одбор коморе на седници.

Претходно је председник АКС Виктор Гостиљац у изјави за Танјуг рекао да ће овим поводом тражити хитан састанак са министрима правде и полиције као и да се формира посебан истражни тим који би чинили представници тужилаштва, полиције и адвокатуре у циљу брзог проналажења починилаца.

Тиме би се, како је навео Гостиљац, послала јасна порука свакоме ко мисли да може да убије адвоката и прође некажњено.

Гостиљац је, гостујући на ТВ Прва, навео је да ће АКС предложити да се изврши безбедносна процена свих адвоката ангажованих у осетљивим предметима. Најавио је да ће се представници две коморе сутра састати са министарком правде Нелом Кубуровић, а очекују да ће имати састанак и са министром унутрашњих послова.

Један од захтева адвоката јесте да се формирају тимови у којима би били укључени Тужилаштво, полиција и адвокати јер, каку кажу, струка треба да буде на извору информација.

Подршка судија и тужилаца

Друштво судија Србије саопштило је да је забринуто због напада на адвокате који представљају део правосудног система и апеловало је на полицију и тужилаштво да предузму све мере у проналажењу учиниоца злочина.

"Адвокатска професија је део правосудног система и напад на адвоката уједно представља напад на правосудни систем", наводи се у саопштењу Друштва судија поводом убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића.

Друштво судија је изразило саучешће породици убијеног адвоката.

Огласило се и Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије и изразило саучешће породици, а колегама адвокатима пружају подршку у активностима и настојањима да се јавности и одговорним лицима у Србији скрене пажња на безбедност припадника правосудних професија.

"Безбедност оних који штите безбедност грађана је предуслов за безбедност друштва уцелини и владавину права", наводи се у саопштењу Удружења тужилаца.

Огњановић (57) је убијен у суботу увече на Новом Београду, у блоку 23, а његов син (26) је рањен у руку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво