Свечано отворен Левачки сабор

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, отворио је синоћ, свечано, у порти средњовековног манастира Каленић код Рековца, 49. Сабор народног стваралаштва Шумадије и Поморавља "Прођох Левач, прођох Шумадију".

Јака киша праћена грмљавином, после кратког говора Недимовића, поздрава гостима и учесницима председника општине Рековац Александра Ђорђевића и извођења "саборске химне" "Прођох Левач, прођох Шумадију, ал, не нађох за себе девојку", прекинула је програм.

"Немам речи да искажем о овој лепоти какав је манастир Каленић иако потичем из села са пуно манастира, али ово је нешто посебно", рекао је Недимовић.

Додао је да је добро што почиње киша због рода пољопривредних производа. Истакао је да се нада да ће им и цена бити добра.

"Што се тиче Сабора, он је посвећен стогодишњици великог рата, Србија је дала много у том рату, о томе се није много знало, дошло је време да се зна, за жртву коју је српски народ дао за цивилизацију", рекао је Недимовић.

Он је оценио да без неговања традиције, нема опстанка било ког народа: "Телевизија није српска традиција, ово је српска традиција и проглашавам Сабор отвореним".

Поздрављајући госте, Александар Ђорђевић је оценио да "дуга традиција Сабора, без престанка значи да он вреди, да има садржаја који су вредни поштовања и помена".

"Наш Сабор преставља ризницу очувања народне традиције игре и песме", рекао је Ђорђевић и истакао да "свака земља и сваки народ постоји на прави начи само ако негује, своју традицију и изворне вредности на прави начин".

"Све смо ово наследили од предака и из поштовања према њима, али и обавезе према наследницима, морамо да уложимо напоре да очувамо врдедности културе, традиције и обичаја", рекао је Ђорђевић.

Уз Недимовића, отварању је присустовао владика шумадијски Јован, представници дипломатског кора, градоначелник пријатељске општине Брод (БиХ), државни секретари, одборници Скупштине општине Рековац, преставници општина Поморавског округа...

Сабор је настављен јутрос у осам сати, литургијом у манастирској цркви.

Због лошег врема, сви садржаји предвиђени за данас у манстирској порти и на летњој позорници крај Кленицке реке, где је требало да наступи и око 20 културно уметничких друштава из Шумадије и Поморавља, Србије и иностранства, пресељени су у Рековац, изјавио је Танјугу Ђорђевић.

За данас је предвиђена изложба и дегустација старих јела, домаће радиности и старих заната, такмичење здравичара, избор најлепше девојке Сабора, девојке са најдужим плетеницама, мушкарца са најдужим брковима, најлепше очуване народне ношње, женске и мушке из Шумадије...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво