Епархија рашко-призренска: Неосноване оптужбе, наша обавеза је да упозоримо

Владика Теодосије као eпископ на Косову и Метохији дубоко осећа да је у моралној и духовној обавези да пастирски брине о својим верницима када је потребно и да упозори на могуће негативне последице које могу да уследе у ситуацији где је угрожен народ и његов опстанак, наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске поводом, како истичу, жестоке лавине сасвим беспотребних осуда и оптужби због апела владике у вези са идејом етничке поделе Космета.

Епархија рашко-призренска истиче да је за Цркву све више у медијима помињана подела Косова и Метохије није само политичко питање, већ пре свега питање судбине десетина хиљада верника и најважнијих светиња.

"Владика Теодосије у свом апелу ниједном речју није омаловажио напоре председника Републике и Владе Србије за очување Косова и Метохије као саставног дела Србије, јер се подразумева да је дужност и обавеза оних који су на власти да брину о својој Уставом регулисаној територији и свим грађанима", додаје се у саопштењу на интернет порталу Епархије.

Епархија рашко-призренска указује да гледиште, као и забринутост изражена у апелу владике, јасно произилазе из чврстог и јединственог става Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

У саопштењу се подсећа да је владика Теодосије у првом делу свог апела посебно са благодарношћу поменуо помоћ Владе Републике Србије која је давана Цркви и нашем народу свих претходних двадесет година, не правећи разлику која је политичка партија била на власти.

Држава Србија, односно, тачније речено, народ Србије, свесрдно помаже својим суграђанима на Косову и Метохији у циљу опстанка, одрживости постојећег и обнове уништеног наслеђа.

Како се напомиње, у апелу је такође поменута и помоћ бројних домаћих и страних добротвора који су несебично пружали велики допринос нашем народу. "Све што нам је дато примали смо са благодарношћу и користили искључиво наменски у циљу обнове цркава, манастира и унапређења живота нашег верног народа, као што ћемо то и даље чинити", додаје се у сапштењу.

"Зато, чисте савести све што добијамо, примамо са јасним свешћу да нас тим новцем нико не може купити. Српски народ и они који су га водили увек су се бринули о својим светињама, па и у време вишевековне турске власти, управо са свешћу да тиме улажу не у сопствену славу, већ за добро и добробит целог народа. Такве их је историја и упамтила", поручује Епархија рашко-призренска.

"У том контексту, за Епархију рашко-призренску потпуно је недолично да улази у медијску препирку, која је нажалост покренута на личној основи, управо неодговорним оптужбама против владике Теодосија истога дана када је апел и објављен. Али, као наш народ каже: 'Не пада снег да покрије брег, него да свако покаже свој траг', жао нам је, ако се у овој ситуацији неко нашао лично прозван", додаје се у саопштењу.

Како сматра Епархија, много је сада важније да се усредсредити се на озбиљан проблем који је пред свима који треба решавати са одговорношћу и бригом о сваком нашем човеку где год живео на Косову и Метохији.

"Зато, низ оптужби са којима се суочавамо ових дана трудимо се да не схватимо као злу намеру, већ као искушење у смутним временима, које треба одговорно да превазиђемо, радећи заједно на добробит наше Цркве и народа", закључује се у саопштењу Епархије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи