Пет медаља из физике а две из хемије за ученике из Србије

На управо завршеној 49. Међународној олимпијади из физике, одржаној у Лисабону, ученици из Србије су освојили пет сребрних медаља, саопштили су лидери српске екипе. На олимпијади хемичара у Бртислави и Прагу наши средњошколци освојили су две бронзане медаље.

Медаље су освојили Новак Станојевић из гимназије "Светозар Марковић" из Ниша, Игор и Марко Медведев из Математичке гимназије из Београда, Димитрије Павлов из гимназије "Вук Караџић" из Лознице и Богдан Станојевић из гимназије "Светозар Марковић" из Ниша.

Трећи пут узастопно сви ученици из Србије освајају медаље на међународној олимпијади, и ово је један од најбољих резултата откако се ученици из Србије такмиче.

Екипу Србије водили су Вељко Јанковић са Института за физику из Земуна и др Божидар Николић са Физичког факултета Универзитета у Београду.

Одлазак екипе Србије на олимпијаду помогли су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија НИС.

Србија је учествовала и на 31. Међународном турниру младих физичара од 19. до 26. јула у Пекингу, где је заузела 18. место, при чему је за бронзану медаљу недостајало 1,7 поена.

Тим Србије су чинили ученици: Петар Петрашиновић – 4. разред, Гимназија "Вук Караџић", Трстеник; Емилија Ђорђевић – 4. разред, Гимназија у Смедереву; Александра Петковић – 3. разред, Гимназија "Светозар Марковић", Ниш; Милош Петрашиновић – 2. разред, Гимназија "Вук Караџић", Трстеник.

Стручни руководиоци тима су били др Александра Алорић и Владимир Велчић из Института за физику у Београду и Јелена Пајовић са Физичког факултета Универзитета у Београду.

Екипа Србије тек други пут је ове године учествовала на овом престижном традиционалном међународном такмичењу и забележен је сјајан напредак у односу на прошлу годину кад је освојено 25. место у конкуренцији 30 земаља, наведено је у саопштењу.

А на олимпијади хемичара у Бртислави и Прагу наши средњошколци Андреј Ковачевић из Ужица и Марко Беслаћ из Београда освојили су бронзане медаље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи