Лето борбе са природом

Елементарне непогоде ове сезоне причињавају огромну штету, не само на пољопривредним културама већ и на ионако лошим сеоским путевима. Општине планирају да ребалансом буџета обезбеде средства за поправке, али и оно што се обнови падавине опет униште стварајући нове проблеме.

У пожешкој општини готово месец дана је ванредна ситуација због учесталих елементарних непогода. Град је оштетио и усеве и објекте.

"Па ево, ми смо за сада покрили најлоном, чекамо само време да се пролепша не бисмо ли нешто предузели. Овако не можемо ништа", пожалио се Благоје Крстонић из Милићевог Села.

Тешко иде и обнова уништених сеоских путева. Председник општине Пожега Милан Божић наводи да је ове године страдало између седамдесет и осамдесет километара путева.

"Нисмо санирали фактички онако како треба ниједан километар. Само приводимо намени", напомиње Божић.

Идентична ситуација је и у краљевачкој општини, где се континуирано ради на обнављању инфраструктуре.

"Међутим, синоћ је за неких пола сата бујица све то однела, сваких тридесет метара је оштећен пут. Имамо засеоке где је неприступачно, где не може да се приђе кућама", истиче начелних Сектора за ванредне ситуације у Краљеву Радоица Кочовић.

Град је јуче пустошио села у три општине које се граниче – Ариљу, Пожеги, Лучанима.

"Велика су оштећења на воћњацима, на кукурузу, кромпиру. То је трајало негде око десет минута", прича Жељко Бркић из Доње Краварице у општини Лучани.

Заменик председника општине Лучани Миливоје Доловић упозорава да су у том крају спали на свега тридесет и шест ракета.

"Практично још једно овакво вече, још један овакав облак не бисмо преживели", каже Доловић.

Зато се у крајевима погођеним елементарним непогодама сада страхује и од најмање облачности.

У многим противградним станицама, попут оне у Горњој Добрињи, после јучерашњег дејства, нема више ниједне ракете. Стрелци су одлучни да дејствују, али не одлучују о новим залихама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара