ВСС тражи стручну радну групу за коначни текст амандмана

Високи савет судства (ВСС) сматра да би после мишљења Венецијанске комисије на Нацрт уставних амандмана у области правосуђа било неопходно да се оформи радна група за израду коначног текста Нацрта амандмана на Устав Србије, у чијем саставу би били и представници правне науке, правосуђа и струковних удружења.

Највиши судски орган у саопштењу наводи да би пре упућивања коначног текста у Нацрта амандмана у процедуру за усвајање у Народној скупштини, требало да се спроведу и стручне консултације.

Након детаљне анализе Нацрта амандмана, мишљења Венецијанске комисије и евроспких судијских организација о њему, Високи савет судства је донео препоруке, како наводи, у циљу обезбеђивања веће заштите судске независности, доследне примена принципа поделе власти, уз његово укључење у израду коначног текста Нацрта.

Високи савет судства предлаже да се уставним амандманима уреди питање односа три гране власти (судске, законодавне и извршне) тако да "систем контроле и равнотеже из важећег Устава постоји између законодавне и извршне власти".

Сматра да Уставом треба да се одреди садржина судске власти која припада судовима као носиоцима судске власти, као и да се изостави уставна формулација из Нацрта амандмана "да у суђењу могу да учествују и судијски помоћници, у складу са законом".

Ово тело се залаже да се задржи непаран број од 11 чланова у његовом саставу, а не да их буде 10, како је предложено Нацртом амандмана.

Такође, препоручује да у саставу Високог савета судства већину чланова чине судије, да председник Врховног суда Србије буде члан ВСС-а по дужности, а да председник Високог савета судства буде биран из реда судија.

ВСС сматра и да треба да се пропишу одговарајући критеријуми за члана Високог савета судства, као и начин избора оних чланова које не бирају судије, тако да, како наводи, буде избегнута могућност да ти чланови буду "повезана група истомишљеника под утицајем владајуће већине".

Ова препорука се односи на избор истакнутих правника у Народној скупштини.

Највиши судски орган мисли да писци амандмана треба да одустану од предложеног решења које се односи на "распуштање" ВСС-а у случају да не одлучи о законом одређеним питањима из своје надлежности, у року од 30 дана од дана када је о томе први пут одлучивао.

Када су у питању његове надлежности, Високи савет судства сматра да оне треба да буду регулисане, како каже, на начин да законодавц може да их прошири и по врсти и по броју задужења или овлашћења, како то омогућује важећи Устав и уређује Закон о Високом савету судства.

ВСС предлаже и да се Уставом пропише да Врховни суд Србије, кроз своје одлуке обезбеђује јединствену примену закона од стране судова.

Такође се залаже за гаранције материјалне независности судова (судски буџет) и судија (плате, пензије), слободу изражавања и удруживања судија.

Високи савет судства сматра да би Нацртом прописана "институција за обуку у правосуђу" требало да се системски и детаљно уреди законом, тако да буде независна државна институција доступна, под законом одређеним условима, свима без дискриминације, уз транзиционе одредбе које се тичу садашњих судијских помоћника.

Такође предлаже да се пропишу разлози за разрешење судија који ће искључити сваки, како наводи, неодређени појам и(ли) неодговарајући аутоматизам, као и да се из важећег устава задржи гаранција непреместивости судија, као и дефиниција ВСС-а по којој је то тело "независан и самосталан орган који обезбеђује и гарантује независност и самосталност судова и судија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи