Обележена годишњица страдања 14 српских жетелаца у Старом Грацком

Преостали Срби у Старом Грацком, чланови породица и представници Владе Србије, косовских и локалних институција обележили су 19. годишњицу страдања 14 српских жетелаца, које су терористи 1999. године убили на њиви у атарима тог села.

Парастос убијенима служио је владика рашко-призренски Теодосије, а и овогодишња комеморација је, будући да починиоци нису пронађени и кажњени, као и све претходне, протекла у знаку питања – ко је одговоран за смрт српских жетелаца.

Чланови породица услед обуставе истраге очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше ОВК. 

"Изгубио сам зета, зетова два брата и братанца од 17 година. Револтирани смо поступком међународне заједнице која и данас после 19 година, није нашла починиоце тог злочина, чак су и затворили истрагу", каже Стојан Стојисављевић. 

Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацком. 

Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених за убиство пронађен пиштољ једног од убијених Срба. 

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев поручио је окупљенима да злочинци нису успели у свом науму да уплаше и у бег натерају српски народ на Косову и Метохији, али да до данас успевају у свом циљу да се за злочин извуку некажњени.

"Том утиску много доприносе и они којима је посао овде био да се дође до мира, поверења, истине и правде, а који су пре само неколико недеља успевали да изјаве нешто тако бизарно – да је највећи успех њихових мисија био то што су отишли одавде", рекао је Козарев.

Према његовим речима, и у међународној заједници данас све више увиђају са каквом су се хидром зла, мржње и завере ћутања суочили, и да зато њени представници беже са КиМ.

"Они који су се повукли и побегли, који су се постидели свога неуспеха, нису урадили довољно, али ми можемо и морамо и чинимо све што треба да се не заборави ни Старо Грацко ни наша бројна друга стратишта широм КиМ", рекао је Козарев, поручивши да Србија никад неће напустити борбу за истину и праведну казну за злочинце.

Парастос у Старом Грацком служио је владика рашко-призренски Теодосије, позивајући све Србе на Косову и Метохији да, упркос тешком времену, не напуштају своја имања.

"Нама, браћо и сестре, Господ да дâ разума, снаге и стрпљења и храбрости да опстанемо на овим просторима, да не напуштамо просторе које су наши преци залили и крвљу и знојем и сузама", поручио је владика рашко-призренски Теодосије.

"Поново отворити истрагу о убиству жетелаца"

Министар у косовској влади за заједнице повратак Далибор Јевтић изразио је негодовање због тога што ни ове године међу ожалошћенима нема представника међународних мисија чији је посао био да утврде истину о страдању српских жетелаца.

"Задатак и обавеза су им били да сачувају мир и људске животе. Нису то учинили, страдали су људи само зато што су отишли да покупе летину са своје њиве", рекао је Јевтић, затраживши да истрага буде поново отворена. 

Затражио је од представника привремених власти у Приштини да поново отворе истагу о убиству 14 жетелаца који су убијени на данашњи дан пре 19 година у Старом Грацком.

"Од руководства Косова тражимо да поново отворе истрагу, пошто доказа има и они су више пута предочени јавности. Истина и правда је најмања утеха за породице страдалих жетелаца. Најмање што могу да учине за њих они који нису обезбедили мир и који су одговорни за оно што се дешавало је да поновним отварањем истраге стигнемо до правде и истине", рекао је Јевтић на данашњем помену убијеним жетеоцима.

Обраћајући се породицама и мештанима Старог Грацког, Јевтић је поручио да нису сами и да неће бити сами.

Бићемо, истакао је Јевтић, ту уз вас у временима која су и даље тешка, у којима вас и даље нападају, у временима у којима се тешко живи.

"Учинићемо колико можемо да вам тај живот олакшамо", рекао је Јевтић.

Мештанима Старог Грацког и, како је рекао, свим Србима је захвалио на упорности да "останемо и опстанемо" на овим просторима и мислимо, додао је, да је то највећи ударац који задајемо онима који су имали другачије циљеве и оним који нападају Србе, који су у мањини.

"И данас, 19 година након убиства 14 жетелаца, постављамо исто питање као и свих ових година уназад. Постављамо питање када ће доћи и погледати нас у очи и рећи ко је убио жетеоце", рекао је Јевтић и додао да примећује да су "они ипак присутни и да своје аутомобиле возе наоколо и гледају шта се догађа".

"Могли би да пошаљу представнике међународне заједнице и своје, да макар једном дођу и да сагнуте главе кажу да нису испунили задатак и обавезу, а задатак им је био да сачувају мир и људске животе", поручио је Јевтић.

Сећање на жртве и у Спомен-соби у Београду. Славица Јанићијевић тражи правду за оца и брата.

"Кушнер је обећао на сахрани да ће да преврне сваки камен да пронађе починиоце. Ево 19 година нико се није пронашао, 19 година ћутања, а мене су сваких шест месеци испитивали, свака држава, свака земља која је била на Косову до 2014, ја сам им причала и давала изјаву, међутим од њих ништа", поручује Славица Јанићијевић.

Убиство жетелаца у Старом Грацком један је од најтежих злочина над Србима по доласку међународне мисије на Косово. Ка српским жетеоцима испаљено је на стотине метака и нико није преживео.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се