Обновљене културне знаменитости привлаче туристе

Очување културне баштине и улагање у културне и историјске знаменитости, тесно су повезани сa туризмом у Србији. Анкета Туристичке огранизације Србије показује да баш културна баштина у нашу земљу привлачи 65 одсто туриста. За рестаурације тврђава и музеја тешко бисмо издвојили милионе евра да није претприступних фондова Европске уније, а у писању пројеката све смо вештији.

Још је под скелама Момчилов град, једна од најлепших српских тврђава. Кроз прекограничну сарадњу, из претприступних фондова Европске уније, у њену реконструкцију слило се више од 400.000 евра, што је значајно за цео Пиротски крај.

"То је један од симбола нашег града. Дуго година је била тврђава запостављена, вратили смо јој стари сјај", истиче Владан Васић, градоначелник Пирота.

Европска унија у Србији подржава област културе не само кроз прекограничну сарадњу, већ и програмом подршке култури и цивилном друштву, као и Програмом "Европа за грађане и грађанке" и тако финансира обнову многобројних споменика културе.

"Лепенски вир, Виминацијум, Феликс Ромулијана, све посећеније су наше тврђаве. Ту бих на првом месту издвојила Голубачку тврђаву, али приводи се крају и рестаурација и Рамске тврђаве, Тврђаве Бач. Сви локалитети тог типа изазову невероватно позитивну реакцију свих посетилаца", наглашава Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Организацијама које би у сфери културе да аплицирају за европски новац, помаже Деск Креативна Европа Србија, при ресорном министарству.

"Србија је од 2014. године већ повукла преко пет милиона евра, у то не улази 2018. година јер очекујемо, имали смо велики конкурс за културну баштину и чекамо резултате, буквално за који дан", истиче Димитрије Тадић из Деска Креативна Европа Србија.

Више поселиталаца на локалитетима 

Улагање у културну баштину, од значаја је за укупан локални развој.

"Сви ови локалитети у које је уложено у претходном периоду су дуплирали или триплирали број посетилаца који су дошли, обишли, који су купили улазнице да се упознају са тим садржајем и самим тим су имали и додатну потрошњу у тим местима", објашњава Лабовић.

Тако је и у Суботици која је недавно употпунила понуду обновљеном синагогом. Она је била међу седам најугроженијих споменика културе у Европи.

"То испуњава са једним огромним, огромним задовољством читаву јеврејску заједницу, То је један изузетан догађај зато што седамдесет година нешто овако није било", указао је Роберт Сабадош, председник Савеза јеврејских општина Србије.

Посланик СНС-а из Суботице Милимир Вујадиновић сматра да је синагога вероватно симболички један адекватан пример којим се показује како тече сарадња са централним органима у Бриселу, појединим чланицама ЕУ и са централним и локалним органима власти у Републици Србији.

У Голубачку тврђаву уложено је скоро седам милиона евра, а кад се подвуче црта, бесповратна средства европских фондова од 22 милиона евра уложена су у још седам важних културних добара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво