Трансплантација им је спасила живот, апел људима да буду хумани

Ових дана на друштвеним мрежама, али и у Скупштини Србије, много је негативних коментара због предлога новог закона о трансплантацији којим се уводи могућности да сви будемо потенцијални донори. Шта о даривању органа мисле они који су недавно захваљући томе отпочели нове животе?

Шеснаестогодишњи Марко Вукмировић каже да му је план да заврши школу и да након тога упише факултет.

Марко је већи део детињства провео у болници, а скоро три године је на дијализи. Недавно је добио нови бубрег и његови планови су постали оствариви.

"Потписују се донорске картице, да што више људи потпише, јер опет, органи пропадају џабе у земљи, а деца иду на дијализу", додаје Марко Вукмировић.

У овом тренутку осамнаесторо деце чека бубрег од кадаверичног донора, док ће још седморо добити шансу да боље живи захваљујући даваоцима из породице. Осмех, када стигне вест да ће бити трансплантације, не скривају ни лекари који у Тиршовој свакодневно брину о болесној деци.

"Сви смо јако срећни, јер знамо шта значи за ту децу не долазити три или четири пута на дијализу. Мања деца и свакодневно долазе на хемодијализу. Добијањем новог органа спасавамо квалитет живота, они једноставно живе као њихови вршњаци. Њима је мисаона именица три дана да отпутују негде", наводи докторка Бранкица Спасојевић Димитријева са Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

А у Ургентном центру после трансплантације јетре опорављају се две младе особе.

"Удата сам, имам децу, планови су да наставим нормално да живим са новом јетром", истиче Зорица Тејић, која има 24 године.

Тридесеттрогодишња Марија Меден жели да поручи да је потребно да људи буду хумани, да наставе да донирају органе, јер се тиме рађа нови живот и то је нешто најдрагоценије у животу.

Трансплантациони хирург Ургентног центра КЦС Бане Олујић напомиње да су тимови спремни 24 часа.

"Када год постоји неки потенцијални донор ми у року од пар сати смо ту и можемо да одрадимо интервенцију", објашњава Олујић.

Када се један живот угаси, може бити спасено и продужено најмање пет живота. Од почетка године у Србији је било 17 донора и захваљујући сагласности њихових породица, спасена су 44 живота. Обављено је 26 трансплантација бубрега, 11 јетри и седам срца.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво