Делиблатска пешчара у тамбурашком штиму

На Чардаку у Делиблатској пешчари одржава се Друга Интернационална тамбурашка радионица, на којој учествује тридесеторо деце и младих из Чешке, Србије и земаља из окружења. Они се усавршавају у свирању свог омиљеног инструмента, а завршни концерт имаће у Мраморку. Организатор је Тамбурашки центар из Панчева.

Стручњаци за тамбуру из Србије и околних земаља окупили су се други пут на Чардаку у Делиблатској пешчари, како би пренели своје знање младима који свирају овај инструмент.

Учесници летњег кампа дошли су из различитих средина, покушавају да усаврше своју технику и ускладе сензибилитете, вежбајући интернационални репертоар.

"Ја сам учио виолину у музичкој школи, али сам пре неку годину почео да свирам и тамбуру, више ми се свидела, највише због приступачнијих мелодија", каже Михаило Марјановић из Панчева.

"Ми немамо школе за тамбуру у Чешкој, имамо самом два оркестра, у Студенки и Прагу. Мој деда је свирао тамбуру, наш оркестар постоји већ 105 година и ја желим да се та традиција очува", истиче Хана Бурдова из Чешке.

"У мом граду је свирање тамбуре стара традиција, коју сам и ја прихватио пре пар година. Овде сам другу годину за редом и свако искуство ми много значи", истиче Немања Чабаркаба из Пљеваља.

Радионица има три дела, солистички, камерни и оркестарски, а за сваки је задужен посебан професор.

"Радимо ствари које су битне за технику свирања, моторику прстију, исправљамо десну руку. Помажемо сваком појединцу да се у томе развија највише што може", наводи марко Сесар, професор из Осијека.

Организатор интернационалне радионице је Тамбурашки центар из Панчева, чији је циљ да промовише и развија тамбуру као инструмент на коме може све да се свира.

"Циљ нам је да што више деце учествује, да дођу са разних страна и да тамбура као инструмент напредује и живи", наводи Будимир Стојановић, организарот радионице.
Завршни концерт младих тамбураша биће одржан у Мраморку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво