Зрењанин, посекао дрва због паркинг простора

Пејзажном архитектуром пре неколико година наменски сађено дрвеће, у једној прометној зрењанинској улици нелегално је посечено због паркинг простора. Инспекцијски органи истичу да би уз оштрије казнене мере еколошких проблема било мање, јер ово није усамљен случај.

У Зрењанину сукоб четвороточкаша и дрвећа. Десетине хиљада аутомобила на градском простору предвиђеном за далеко мањи број возила. Дрвеће је стиснуто бетоном и аутомобилима, а дешава се да буде и посечено зарад паркинг простора.

Недавно један зрењанински угоститељ на јавној површини испред свог локала посекао је три формирана стабла, повадио корење и све прекрио ризлом. Без икакаве дозволе, за пар сати, створише се три паркинг места.

Угоститељ је кажњен и наложено му је да посади ново дрвеће.

Овај случај није усамљени пример у Зрењанину где је иначе пошумљеност свега 2,6 одсто у односу на европских 40 процената зелених површина.

Четири инспектора за заштиту животне средине често се сусрећу са проблемом уништавања или еколошког угрожавања градског зеленила.Казне су од пет до педесет хиљада динара за физичка или пословна лица.

"И комунална инспекција је већ поступала, има где смо доносили прекршајне налоге и где су људи плаћали казне. Имамо исто тако решења где смо установили и могли чињенично да утврдимо ко је то урадио, писана су решења где се налаже да се то све врати у првобитно стање", наводи Милан Јованов, начелник инспекције за заштиту животне средине Зрењанин.

Како сазнајемо расадник зрењанинског предузећа "Чистоћа и зеленило" тренутно је без адекваних младица дрвећа и нема пошумљавања.

Ради се само контролисана сеча старих стабала. На срећу, на појединим местима поред трагова од извађених стабала ту је ново дрвеће које зрењанинци самоиницијативно саде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво