Цариници против маштовитих шверцера

Упоредо са формирањем Комисије за борбу против наркоманије чији је циљ смањење броја оних који конзумирају психоактивне супстанце, запослени у Царини појачано раде на спречавању улаза дроге у земљу. Од почетка месеца спречен је шверц 60 килограма марихуане, а у последње три године на граничним прелазима широм Србије откривено је и заплењено више од тоне различитих врсте наркотика. У порасту је и кријумчарење цигарета и дуванских производа. РТС је проверавао на којим све местима цариници откривају нелегалну робу.

Цигарета марихуане пронађена у пунђи малолетне девојке, а кесица кокаина у искоришћеној дечјој пелени. Шверцери наркотике крију и у ђону патика, музичким инструментима, кантицама са туршијом, кајмаком, у ајвару, па и у доњем вешу. Начини на које се кријумчари су различити, тврде надлежни, зависе од маште кријумчара.

"Најновији тренд кријумчарења, који је растући, то је кријумчарење наркотика, поготову синтетичких дрога путем разних, брзих пошти, где је врло тешко привести правди и починиоца и пошиљаоца", истиче начелник Одељења за сузбијање кријумчарења Управе царина Иван Рибаћ.

Новинар Вук Цвијић указује да је све више обичних људи који нису из криминалног миљеа, а укључују се у тај транспорт дроге.

"У почетку су то зависници, али сада се то проширило и на људе који желе због економске ситуације, која је лоша, да дођу брзо до новца", истиче Цвијић.

Брза и лака зарада привлачна је свим генерацијама. А међу младима су све популарније нове синтетске дроге, које су знатно јефтиније и за које се сумња да долазе из Кине, док канали преношења још нису утврђени.

"То су милиони контејнера који стижу у Србију, јако је тешко пронаћи како стижу из Кине", рекао је Цвијић.

Цариници помоћу модерних скенера могу лако да открију дупло дно на возилима или скривене преграде у које се могу сакрити наркотици. Међутим, када је дрога сакривена у пртљаг или у телу путника, тада успешност препознавања шверцера зависи искључиво од цариника.

"Уколико се уочи нека нелогичност, нпр. рута путовања. Ако је, рецимо, лице путовало за Бразил, а ишао је за Бразил три дана – шта ће он у Бразилу три дана са малом количином гардеробе. Види се нека нелогичност у смислу да човек из Шпаније иде за Македонију и вози два питбула на задњем седишту и не да да изађу напоље. Код велике већине људи се појави та доза страха", наводи Рибаћ.

Страх се види и на онима који кријумчаре злато, антиквитете, оружје или новац. А последњих месеци, због великог профита, посебно је појачан шверц цигарета, који је за пет година порастао око 12 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи