Позив националним мањинама за упис у Посебан бирачки списак

Министарство државне управе и локалне самоуправе позвало је припаднике и припаднице националних мањина, који испуњавају опште услове за стицање бирачког права у Србији, да се упишу у Посебан бирачки списак и тиме стекну право да бирају и буду бирани на изборима за националне савете националних мањина, који ће бити одржани на јесен.

Избори ће бити расписани средином августа, а Закон о националним саветима националних мањина и његове недавно усвојене измене и допуне прецизно дефинишу читаву процедуру, која је оцењена транспарентном и демократичном од стране свих заинтересованих у овом процесу, саопштило је Министарство.

Истиче се да су национални савети тела која најефикасније остварују Уставом гарантована мањинска права на самоуправу у образовању, култури, информисању, употреби језика и писма.

За упис у бирачки списак неопходан је лични захтев грађана, што практично значи да без личног ангажмана припадница и припадника националних мањина у читавом процесу та права неће моћи да буду остварена у пуној мери, напомње се у саопштењу.

Бирач се уписује на посебном обрасцу који, у писаној форми, подноси општинској, односно градској управи према месту пребивалишта.

Образац захтева може се преузети на сајту министарства.

Захтев се подноси према месту пребивалишта или месту боравишта за интерно расељена лица.

Министарство државне управе и локалне самоуправе подсећа и да од броја уписаних у посебне бирачке спискове зависи и да ли ће одређени национални савет бити биран на непосредним или електорским изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво