Куршумлија или Беле Цркве – одлучиће грађани

Ускоро би Куршумлија могла да врати своје средњовековно име Беле Цркве, које је добила по сјајним куполама првих задужбина Стефана Немање – манастирима Светог Николе и Пресвете Богородице. Данашњи назив носи из времена Турака који су те куполе скинули и од њих правили куршуме. Грађане, који би да очувају традицију, највише брине да ли ће то додатно да их кошта.

Иницијатива за промену имена Куршумлије у Беле Цркве потекла је од патријарха српског Иринеја.

"Ја сам то давно, кад је био пренос моштију Цара Лазара овде у Куршумлији, том приликом рекао да је време дошло да Куршумлија добије своје старо име Беле Цркве јер је била Топлица и Куршумлија украшена белим црквама", каже патријарх Иринеј.

Стефан Немања у Куршумлији је сазидао своје прве задужбине, манстир Светог Николе и Пресвете Богородице.

У Манастиру Светог Николе било је седиште Топличке архиепископије, а због изузетног значаја за развој државности и духовности, ова епископија је у своме називу имала и назив митрополије.

У то време, Куршумлија је била место духовног и државног уздизања Србије.

Куршумлија је у време Немањића, због оловних кровова светиња, који су сијали на сунцу, добила назив Беле Цркве, док данашње име носи из времена Турака.

"Османлије су скинули те оловне куполе са кровова куршумлијских цркава Свете Богородице и Светог Николе и од тих оловних кровова изливали су куршуме и одатле потиче назив Куршумлија", објашњава историчар Дејан Ракић.

Мишљења грађана око враћања имена су подељена. Поједини би волели да се врати стари назив, а неки сматрају да не треба. Већина, ипак, највише страхују од нових трошкова које би морали да сносе уколико мењају документацију.

"Грађани неће имати трошкове, јер документа ће се мењати када истекну, али, уосталом, грађани ће сами и да одлуче јер ставићемо то питање на референдум", објашњава председник Општине Куршумлија Радољуб Видић.

Питање промене имена наћи ће се и на наредној седници скупштине општине.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи