Паштета од сунцокрета – за намаз из Срема чуло се и у Русији

Игра стваралаштва и новина – тако о својој идеји и иновацији престављеној пре 12 година говори Мирослав Ђурка, који је у Ердевику отворио прву мини-уљару хладно цеђеног сунцокретовог уља у Срему. Зато, стиже награда за још једну новину, паштету од сунцокретовог семена.

За једну конзерву паштете потребно је тачно 320 семенки сунцокрета. Уз то и хладноцеђено уље и опрема од љуштача, ломилице, за пребирање, млевење, мешање, кување, траке за паковање и датумирање.

Поједине машине сам је осмислио, за зачине морао је у Немачку а размере за жељени укус произвођачу из Ердевика донеле су највише муке.

"Трајало је то јако дуго зато што је било успут спотицања, незнања, експеримената је било јако пуно док нисам дошао до праве рецептуре. Ја радим од само једног хибрида, нашег новосадског, то је конзумни који је пријатног укуса. И шта мора да буде – мора сировина да буде здрава, није довољно само донети сунцокрет, он мора пажљиво да се преузме, да се суши, да се отклоне све нечистоће", објашњава Мирослав Ђурка из фирме "Витастил".

Из породичне радионице месечно изађе 15.000 конзерви сунцокретових паштета. Направи их само троје радника.

"Сви радимо овде све, од љуштења сунцокрета па до финалног производа паштете", каже Иван Вали из Ердевика.

Блаженка Ђурка Лукић истиче да посао није тежак, те да се за 10 сати направи 700 комада паштете.

Исправност и сви стандарди се поштују, а квалитет је потврђен шампионском титулом новосадског сајма. Уз хладно цеђено уље, сунцокретова паштета лако је пронашла пут до домаћег тржишта. Интересовања има и из Русије.

"Уговорио сам ове године сунцокрет на 60 јутара са мојим коoперантима, то ће ми бити довољно за 15.000 литара сунцокретовог уља. Ту се добије квалитетна погача за сточну храну и исто тако ће бити за паштету довољно", истиче Мирослав Ђурка.

Спреман је и силос и машине за овогодишњи род. Од августа за уље и паштету троје запослених у домаћинству Ђурке у Ердевику прерадиће 120 тона сунцокрета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи