"За" и "против" враћања обавезног војног рока

За поновно увођење редовног војног рока, укинутог пре седам година, је три четвртине грађана Србије. То је показало недавно истраживање Центра за одбрану и безбедност на узорку од 1.117 испитаника у 11 општина и градова. Да је то лоша идеја сматрају они који су у униформи били деведесетих.

Пут од запада до истока Србије – ако се њиме мери расположење грађана према служењу војске – води низбрдо. Док је у Ивањици чак 92 одсто испитаника за враћање обавезног војног рока, у Великом Градишту се тако изјаснило свега 40 одсто.

"Можемо да кажемо да је у западној Србији мало та култура служења војног рока била заступљенија и да су грађани мало више под утицајем те традиције него што је то на истоку где су ближе са Румунијом и неким другим државама", каже Јасмина Андрић из Истраживачког центра за одбрану и безбедност.

Они који су рок давно одслужили предњаче у ставу да треба да буде обавезан. Једнако размишљају и мушкарци и жене. Следе их младићи стасали за војску. Повратак у касарне најмање желе грађани од 40 до 49 година.

"Можемо претпоставити да су то отприлике људи који су деведестих имали око 20 година и они би требало да у том периоду служе војску, и вероватно због свега тога што су преживели деведесетих имају мало негативнији став према томе од осталих категорија", објашњава Андрић.

Политику одбране, међутим, не кроје анкете већ одбрамбени интереси. Зато се стручњаци ослањају на нови Нацрт стратегије одбране која предвиђа ефикасну и професионалну војску.

"Тешко је очекивати да ће у скорије време доћи до увођења обавезног војног рока, односно одмрзавања ове праксе, с обзиром на то да је пре око две године тадашњи министар одбране рекао да је МОД израчунао да би такво увођење само у првој години износило 70 милијарди динара. Па сада, ако упоредимо цео буџет МОД ове године је 70,5 милијарди динара – што ће рећи да то у овом тренутку није економски замисливо", каже Катарина Ђокић из Београдског центра за безбедносну политику.

Реалнији сценарио преточен је у закон по коме ће обука за одбрану земље бити обавезна за све грађане, али не у форми која је замрзнута 2011. године. Процењује се да је од тада изгубљено пола милиона припадника резервног састава.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво