Неопходна јача научна сарадња Србије и Немачке

Током овонедељног боравка у Србији, председник Немачке националне академије наука "Леополдина" Јерг Хакер посетио је Српску академију наука и уметности, универзитете, научно-технолошке паркове. Сматра да је потребна јача научна сарадња Србије и Немачке и помоћ у јачању веза науке и привреде ради економског развоја, уз укључење већег броја младих научника.

Постоји неколико добрих модела сарадње Србије и Немачке, сматра председника Немачке националне академије наука "Леополдина" Јерг Хакер. Важно је да се у кооперације укључе млади људи јер су они, тврди, инвестиција у будућност. 

Јерг Хакер, председник Немачке националне академије наука "Леополдина", каже да српска наука има велики потенцијал, иновације, истраживачку делатност.

"И убеђен сам да то што сам видео, нарочито овде у Парку, може да буде модел који се може пренети и на друга места. Зато је изузетно важно да постоји дијалог и сарадња између фундаменталног истраживања, иновација, апликација и комерцијализације, да се цео тај процес обједини", рекао је Хакер.

А у Нучно-технолошком парку Београд је и стартап Марка Панића. Иако је током докторских студија у Хајделбергу Марко радио на факултету, вратио се у Србију.

"Пре месец и по сам се вратио у Београд јер смо добили пројекат. Развијамо једну машину за детекцију протеина и добили смо пројекат у оквиру Фонда за иновационе делатности за развој и касније за комерцијализацију тог уређаја", каже Марко Панић из компаније "Смарт рисерч".

Гордана Даниловић Грковић, в. д. директора Научно-технолошког парка Београд, каже да желе да покрену разне пројекте који би помогли младим људима да убрзају развој, посебно у делу хардверских производа да би се интензивирала производња нових иновативних производа из Србије.

"Започели смо тај део програма и волели бисмо да у том делу користимо искуства Немачке", каже Даниловић.

А да би пројекти и добре идеје успели, подсећа професор Хакер, важно је да приватни сектор и страни инвеститори сарађују са државом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво